Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rusija isporučuje oružje i helikoptere državama oko Afganistana

Rusija je objavila da je primila nove narudžbe za isporuku oružja državama središnje Azije kojima će isporučiti oružje i helikoptere kako bi bile spremne dok talibani ponovno uspostavljaju vlast u Afganistanu.

  • Već radimo na određenom broju narudžba iz regije za isporuku ruskih helikoptera, lakog naoružanja i modernog sustava za zaštitu granica, objavila je agencija Ria Novosti izjavu Aleksandra Mihejeva, generalnog direktora tvrtke Rosoboronexport zadužene za izvoz oružja.

Države središnje Azije, među kojima Uzbekistan i Tadžikistan koji graniče s Afganistanom, pretrpjele su 90-ih te 2000-ih godina džihadističke napade i strahuju od ponavljanja takva scenarija pošto su talibani ponovno preuzeli kontrolu nad Afganistanom.

Moskva, koja smatra središnju Aziju svojim stražnjim dvorištem i u njima ima svoje vojne baze strahuje od infiltriranja afganistanskih džihadista koji bi u regiju mogli ulaziti “prerušeni u izbjeglice”.

Ruske vlasti također strahuju od razbuktavanja trgovine opijumom i heroinom, narkoticima kojih je Afganistan veliki svjetski proizvođač.

Nakon zajedničkih vojnih vježbi Rusije u Uzbekistanu i Tadžikistanu, nove vojne vježbe od 7. do 9. rujna u Kirgistanu trebaju provesti zemlje članica Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza na čelu s Moskvom.

Te vojne vježbe trebale bi uvježbati vojnike za “uništavanje ilegalnih oružanih skupina koje su se ubacile na teritorij neke od država članica CSTO-a”, navodi glasnogovornik saveza za agenciju Interfax.

Talibani poručuju da oni nisu prijetnja za druge države središnje Azije. (hrt.hr)