Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Bugari uzeli domenu za Covid potvrde? Beroš tvrdi da je sustav pao zbog ‘tehničkih poteškoća’

Sada se domena prodaje zainteresiranim kupcima koji mogu ponuditi svoju cijene, a za to se vrijeme na stranici koja je pripadala Beroševu ministarstvu vrte reklame
Informatički sustav Ministarstva zdravstva danas je pao pa građani satima nisu mogli izvaditi covid-potvrde. Svima koji su danas htjeli doći do svojih potvrda, stigla je obavijest da to nije moguće zbog tehničkih poteškoća i nedostupnosti registrara zdravstvenog sustav.
Ovaj pad sustava posebno je zanimljiv. Naime, još iz vremena kada se Ministarstvo zdravstva zvalo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi postoji domena mzss.hr, na koju se preusmjeravaju ostale domene iz zdravstvenog sustava, poput domena zdravlje.hr i miz.hr., piše Index. U međuvremenu je Ministarstvo ostalo bez te domene jer je nije produžilo, što se inače radi svakih godinu dana.

Jasno je vidljivo na online servisima za provjeru vlasnika domene, domenu koja je dojučer pripadala Ministarstvu zdravstva kupila je firma Tool Domains Ltd iz Sofije u Bugarskoj. Sada se domena prodaje zainteresiranim kupcima koji mogu ponuditi svoju cijene, a za to se vrijeme na stranici koja je pripadala Beroševu ministarstvu vrte reklame, dodaje ovaj portal.
30 dana prije isteka domene dobili su, baš kao i svi drugi vlasnici .hr domena obavijest o isteku, te još dva puta, 15 dana prije isteka i na dan isteka. Nije poznato zašto su se oglušili na obavijesti, ali jedno je sigurno – sada ju više ne mogu vratiti. Još početkom kolovoza zbog toga su izgubili pravo na domenu i ona je prodana bugarskoj firmi.

Beroš demantira navedeno
Ministarstvo je poslalo službeni demantij:

Nastavno na napise u medijima u kojima se navodi domena mzss.hr kao razlog tehničkih poteškoća pri izdavanju COVID digitalnih potvrda, Ministarstvo zdravstva odbacuje navedene tvrdnje objašnjavajući da se mzss.hr s namjerom nije produljila, jer više nije bilo nikakve potrebe za istom, te sustav za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda nema nikakve uzročno-posljedične veze s istekom domene mzss.hr. Kao što i piše u članku, vlasništvo Ministarstva zdravstva nad domenom mzss.hr prestalo je 7. kolovoza te ju je nakon toga CARNET automatiziranim procesom pustio u slobodnu prodaju. Da je neproduljenje spomenute domene razlog neizdavanja EU digitalnih COVID potvrda, tehničke poteškoće bi se pojavile još 7. kolovoza.

Razlog povremenih tehničkih poteškoća, koje su se javljale tijekom kraćeg vremenskog razdoblja, je jučerašnja migracija poslužitelja domenskih imena (DNS) na novu infrastrukturu te, prilikom detektiranja navedenih poteškoća, iste su u roku sat vremena otklonjene te su registri zdravstvenog sustava ponovno dostupni za izdavanje EU digitalnih potvrda.

Važno je objasniti javnosti da sve .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom, a njima upravlja Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET. Članak 19. Pravilnika i Članak 8. Izmjena i dopuna Pravilnika navodi da naziv domene za pravne osobe mora sadržavati registrirano ime ili registrirano skraćeno ime ili skraćenicu od početnih slova ili slogova višedijelnog registriranog imena. Budući da je MZSS skraćenica ministarstva koje više ne postoji te pripadni OIB nekadašnjeg ministarstva nije aktivan, CARNET ne bi ni dopustio produljenje domene mzss.hr.

Nadalje, u članku se navodi da je Ministarstvo zdravstva propustilo platiti domenu mzss.hr što je još jedna neistina, jer besplatnu .hr domenu mogu registrirati pravne osobe osnovane po hrvatskom pravu te fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostalnu djelatnost u Republici Hrvatskoj. Štoviše, državna tijela i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju pravo, sukladno već gore navedenom Pravilniku CARNET-a, i na besplatne sekundarne domene, a mzss.hr je bila upravo jedna od takvih domena.

Što se tiče navoda da je za domenu Ministarstva zdravstva zadužena tvrtka Navada d.o.o., ističemo da je to još jedna u nizu neistina jer IT infrastrukturu Ministarstva zdravstva održava tvrtka Comping d.o.o. s kojom Ministarstvo uspješno surađuje čitav niz godina.

Stoga navedene navode Ministarstvo zdravstva ocjenjuje kao potpune neistine koje nepravedno insinuiraju na propust Ministarstva zdravstva te neutemeljenim izvještavanjem podcjenjuju i uznemiruju javnost”, poslali su u priopćenju medijima. (rtl.hr)