Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Uragan Ida prijeti Louisiani, prognoze govore o kategoriji 4 i 224 km/h: ‘Ovo je potencijalno povijesna oluja!’

Kuba je izdala upozorenje o mjestimičnim padalinama od čak pola metra. Mnogi se prisjećaju Katrine, čija je 16. godišnjica u nedjelju
Uragan Ida protutnjao je preko Kube i sada brzinom od 26 kilometara na sat putuje preko Meksičkog zaljeva, ravno na obale države Louisiane.

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) objavio je da uragan Ida raste i da se predviđa da će uskoro prerasti u uragan kategorije 4. U uraganu trenutno pušu vjetrovi stalne brzine od čak 136 kilometara na sat, a računa se da će ojačati sve do 224 kilometara na sat.
“Očekuje se da će Ida postati ekstremno opasan veliki uragan dok dosegne obale Louisiane”, između ostalog se navodi u upozorenju NHC-a da je riječ o uraganu koji će u Louisiani i u Missippiju predstavljati opasnost po živote.

Floridska TV kuća WJXT u svom meteorološkom pregledu stanja čak navodi da je riječ o potencijalno “povijesnoj oluji”. Mnogima nije promaklo niti to da je u nedjelju 16. obljetnica obrušavanja katastrofalnog uragana Katrina na Louisianu, koja je, kao uragan kategorije 5, doslovno upropastila New Orleans i okolna obalna područja.

Uragan Katrina je 2005. pobio 1836 ljudi i prouzročio 125 milijardi dolara štete.
Za uragan Idu smatra se da bi na obale SAD-a mogao udariti kroz 36 do 48 sati od objave NHC-a u 4 ujutro po lokalnom vremenu, i to u metropolitansko područje New Orleansa.

Od kakvih se razaranja strahuje pokazuje i to što sui kubanske vlasti ranije upozorile da se u zapadnim dijelovima Kube mogu očekivati padaline od 50 centimetara na pojedinim mjestima, što znači i razorne poplave i aktiviranja klizišta tla. (rtl.hr)