Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

‘Sloboda!’; ‘Otpor!’: Novi dan prosvjeda protiv zdravstvene propusnice u Francuskoj

Osim Pariza, prosvjedi su održani u više od 200 gradova
Više tisuća ljudi ponovo je u subotu izašlo na ulice Pariza i brojnih drugih francuskih gradova kako bi izrazili protivljenje sanitarnim propusnicama koje je nametnula vlada.

U Parizu se oformilo nekoliko povorki rano poslijepodne uz povike “sloboda” i “otpor” sedmog tjedna zaredom, javlja agencija France presse.
Od srpnja, svake subote na ulice izlaze stotine tisuća ljudi, bivši pripadnici “žutih prsluka”, protivnici cijepljenja, teoretičari zavjera ili protivnici predsjednika Emmanuela Macrona, ali posljednja dva tjedna pao je broj sudionika prosvjeda.

Obvezno predočenje zdravstvene propusnice pri ulasku u kafiće, restorane te prijevozna sredstva za nešto dulja putovanja, zatim pri ulazu u bolnice, moglo bi biti produljeno nakon 15. studenoga, kako je do sada određeno zakonom, “ako covid ne nestane iz naših života”, upozorio je ministar zdravstva Olivier Véran.

Osim Pariza, prosvjedi su održani u više od 200 gradova.

Prema podacima sanitarnih vlasti, u epidemiji covida-19 umrlo je više od 114.000 oboljelih u Francuskoj.

Od 16. kolovoza, sanitarna propusnica potrebna je i za ulazak u brojne trgovačke centre.

Od ponedjeljka morat će je posjedovati i djelatnici prostora u kojima su one obvezne za kupce. Djelatnicima koji ih odbiju pokazati prijeti prekid ugovora o radu.

“Pozvali su me iz uprave, ne znam što mi je činiti, jer se protivim cijepljenju, ali prijeti mi gubitak radnog mjesta, a imam dijete na skrbi”, povjerila je u Toulouseu Nancy Peschtel, specijalizirana odgojiteljica dnevne bolnice, koja drži da je obveza cijepljenja “dovodi u klopku koja je nepodnošljiva”.

Prema posljednjim podacima ministarstva zdravstva, više od 48 milijuna Francuza ( 71 posto stanovništva) primilo je najmanje jednu dozu, a 42,7 milijuna dvije doze cjepiva. (rtl.hr)