Aktualno Gastro Magazin

Veprić iz pećnice u umaku s povrćem i suhim šljivama

Zavirite i ovaj put s nama u Gorski kotao!

“Pošto imam veliki broj prijatelja i poznanika koji su lovci, često se divljač nađe i na mom jelovniku. Ovom prilikom sam dobila prekrasne komade mladog vepra i odlučila pripremiti veprovinu u umaku od povrća i suhih šljiva. Divljač se izvrsno slaže s voćnim notama šljive, borovnice ili brusnice pa kod pripreme uvijek nastojte dodati to voće. Ukoliko imate finije komade poput buta, lungića ili bifteka, neka termička obrada bude brza da ne presušite meso. Od ostalih dijelova mesa mogu se pripremati gulaši, meso pod pekom, komadi u umaku ili burgeri.” – poručila je Vanja donoseći još jedan od recepata na svom gastro blogu Gorski kotao.

Za pripremu ovog jela koristila sam lonac od lijevanog željeza koji se može koristiti i na plinu i u pećnici skupa s poklopcem te glumi peku. Moram priznati da sam bila osupnuta skupoćom takvog posuđa, ali isplati se svaka kuna uložena u te lonce. Koristim ih za pripremu svih vrsta jela, pečenje kruha i kolača.

Meso veprića sam marinirala mješavinom senfa, balzamičkog octa, papra, lovorovog lista i ružmarina. Za pripremu ovog jela koristila sam rebra s flamom i lopaticu. Povrće s dodatkom suhih šljiva i pimenta je dalo prekrasan umak te sam ovo jelo odlučila poslužiti uz domaće njoke od krumpira.

Sastojci za veprića u umaku (za 2 osobe) :

Marinada:

žličica senfa
2 žlice balzamičkog octa
sol
papr
lovorov list
ružmarin
žlica ulja
Suhe sastojke usitnite u mužaru. Dodajte senf, ocat i ulje te sjedinite u masu koju dobro utrljajte u meso. Tako pripremljeno meso zamotajte u prozirnu foliju ili hermetički zatvorite u kutiju te ostavite par sati da se začini upiju.

Veprić u umaku:

cca 1 kg veprovine narezane na veće komade
1 žlica masti
1 veća mrkva
1 veća glavica luka (može i ljubičasti)
3 režnja češnjaka
1 krupnija rajčica
1 manji korijen celera
10-ak suhih šljiva
1 svježa slatka paprika
2 dl bijelog vina
1 do 2 dl vode
nekoliko zrna pimenta
prstohvat mljevenog kima
papar i sol po ukusu
svježi peršinov list
Priprema:

Povrće očistite narežite na veće komade. U posudu koja može u pećnicu (s poklopcem) stavite žlicu masti i dobro zagrijte. Mora biti jako vruća. Komade mesa koji su se marinirali spustite na vruću masnoću i kratko popržite sa svih strana. Izvadite meso i poklopite da se ne hladi. Na masnoći od mesa popržite narezano povrće i šljive. Kada se povrće malo karameliziralo, vratite meso i zalijte vinom i po potrebi dodajte malo vode. Dodajte malo kima i par zrna pimenta. Možete staviti i jedan list lovora. Poklopite posudu i sve stavite u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva da se lagano krčka.

Nakon sat i pol provjerite je li meso mekano i ima li dovoljno tekućine pa ga ostavite još sat, sat i pol da se krčka. Kada je meso omekšalo, izvadite posudu iz pećnice pa odvojite povrće i tekućinu za umak, a meso vratite u pećnicu s malo masnoće i bez poklopca da se zapeče te pojačajte pećnicu na 200 stupnjeva. Zapečeno meso izvadite i ostavite nekoliko minuta da odmara pa narežite na komade za posluživanje.

Umak izradite štapnim mikserom pa začinite po želji solju i paprom. Možete dodati i čili papričicu ako volite ljuto. Poslužite meso uz njoke od krumpira ili knedle od kruha uz umak i nasjeckan svježi peršinov list.

Dobar tek! (gorskikotao.com)