Aktualno Županija

Lani na Švarči za 27,5 % manje specijalističkih pregleda, ali su troškovi bolnice bili znatno veći

U prošloj korona godini karlovačka bolnica primila je 27,5 posto manje pacijenata nego u normalnoj godini prije odnosno 2019. Za taj postotak pacijenti su manje išli na specijalističke i konzilijarne preglede. U istom vremenu, bolnica je imala 16,3 posto manje hospitaliziranih osoba.

Podaci su to iz ove zdravstvene ustanove nakon našeg upita za koliko je korona “oštetila” ostale pacijente u njihovim pregledima i odlascima na Švarču, kao i hospitalizacijama. U bolnici napominju da su obavljali sve neodgodive preglede, no često se događalo i da pacijenti u strahu od virusa, sami odustaju od pregleda ili traže druge termine.

Iako je pregleda bilo gotovo trećinu manje, troškovi bolnice lani su bili znatno veći. Razlog su troškovi vezani ponajviše uz covid, odnosno uključuju medicinske plinove, zbrinjavanje infektivnog otpada, materijale za održavanje i čišćenje, ali i plaće za djelatnike covid odjela.

No ove godine, stvar se vraća u “vagu”. U prvih šest mjeseci karlovačka bolnica bilježi rast specijalističkih i konzilijarnih pregleda za 28,5 posto.

Što se tiče preminulih na Švarči, predpandemijske 2019. godine u bolnici je preminulo 688 osoba, a 2020. godine njih 758.

Od tih 758 njih 133 je bilo pozitivno na covid./radio-mreznica/