Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U BiH naglo povećanje broja umrlih od zaraze koronavirusom

U Bosni i Hercegovini zabilježeno je naglo povećanje broja smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom koronavirusom nakon što su u protekla 24 sata prijavljena čak 24 takva slučaja, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo.
Zabrinjavajući podaci o rastu broja umrlih prate i oni o povećanju dnevnog broja novozaraženih. U utorak su bila 564 takva slučaja, a dan prije bilo ih je više od 600.

Ubrzano širenje zaraze u BiH bilježi se od početka kolovoza, no naglo povećanje broja novovoboljelih uslijedilo je ovog tjedna, a zdravstveni stručnjaci upozoravaju kako je to rezultat slabe procijepljenosti, ali i dominacije delta-varijante koronavirusa.

  • Oboljeli zaražen delta-sojem može zaraziti od 20 do 30 osoba, kazao je novinarima ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković upozoravajući kako je upravo zbog toga sve više zaraženih.

Obje doze cjepiva protiv koronavrusa do sada je primilo samo malo više od 10 posto odraslih stanovnika BiH, a jednom je dozom cijepljeno oko 20 posto njih. (hrt.hr)