Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U SAD-u od ožujka bačeno 15 milijuna doza cjepiva

Najmanje je 15 milijuna doza cjepiva za covid-19 bačeno u Sjedinjenim Državama od 1. ožujka, objavio je u srijedu američki medij NBC, prenoseći informaciju američkih zdravstvenih vlasti.
Taj broj bačenih doza prijavili su Centrima za sprječavanje i suzbijanje bolesti (CDC), glavnoj saveznoj agenciji za javno zdravstvo u SAD-u, američke savezne države i ljekarne koje administriraju cjepivo.

Najvjerojatnije je podcijenjen jer neke države i savezne agencije ne raspolažu podatcima.

Različiti su razlozi bacanja doza: istek roka valjanosti, pogrješka pri razrjeđivanju, problemi s čuvanjem na hladnom, stvaranje pukotina u bočicama… Usto, nakon otvaranja bočice koja sadrži nekoliko doza, cjepivo se mora potrošiti u roku nekoliko sati i ako nema zainteresiranih, ono propada.

Premda su neki dobavljači izvijestili o tisućama doza bačenih odjednom, najčešće je bila riječ o tek četirima dozama bačenim odjednom, navodi NBC.

Dva velika američka lanca ljekarni, Walgreens i CVS, objavili su podatak o više od dva milijuna bačenih doza svaki, a Walmart i Rite Aid o više od milijun.

Raniji podatci zdravstvenih vlasti govorili su da je od početka američke kampanje cijepljenja u prosincu 2020. i ožujka bačeno dvjestotinjak tisuća doza.

Od 15 milijuna doza bačenih nakon toga, većina ih je bačena tijekom ljeta (od lipnja do kolovoza), ističe NBC.

Taj broj je tek mali dio ukupnog broja doza distribuiranih u zemlji od prosinca (gotovo 444 milijuna) i broja stvarno utrošenih doza (371 milijun).

No razlike u cijepljenju u svijetu i dalje su velike, a utrka za dozama stvarnost jer mnoge su zemlje dosad cijepile tek mali dio stanovništva, poglavito afričke.

  • To je pitanje pravednosti, rekao je za NBC Tim Doran, profesor javnog zdravstva na sveučilištu Yorku.
  • Imate veoma bogate zemlje kojima je cjepivo dostupno i koje jednostavno bacaju doze, dodao je. (hrt.hr)