Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

SDP planira srezati broj hrvatskih županija na sedam, a gradova i općina upola

Na team buildingu u Tuheljskim Toplicama predložit će se i da izbačeni SDP-ovci mogu dobiti otpis duga plate li 18 zadnjih članarina

Ovaj vikend u Tuheljskim Toplicama okupit će se više od stotinu SDP-ovaca kako bi udarili temelj stranačke politike u odnosu na lokalnu i regionalnu samoupravu. Na velikom tematskom okupljanju kakvoga nije bilo još od vremena kada je Zoran Milanović vodio SDP susrest će se SDP-ovi župani, gradonačelnici, načelnici općina, predsjednici stranačkih savjeta, članovi Predsjedništva SDP-a i cijeli Klub zastupnika SDP-a, osim izbačene četvorke – Rajka Ostojića, Zvane Brumnića, Nikše Vukasa i Marine Opačak Bililć.

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić kaže da okupljanje počinje u petak, a panel će se održati u subotu.

  • U petak ćemo imati sjednicu Predsjedništva na kojoj će biti tri točke. Prva je usvajanje polazne točke za reorganizaciju lokalne i regionalne samouprave. SDP usvaja svoj politički cilj, a to je smanjivanje županija na trećinu postojećeg broja i 50 posto manje općina i gradova – kaže Hajdaš Dončić i navodi da je druga točka dnevnog reda Predsjedništva usvajanje novih pravila za članarine, što još treba potvrditi Glavni odbor, a treća su izborna pravila za unutarstranačke izbore koji se trebaju održati u studenome.
    Premda su unutarstranački sukobi i izbacivanje četvero zastupnika tema koja dominira u SDP-u, organizatori skupa u Tuheljskim Toplicama tu su temu zaobišli u širokom luku. Ali ju neće moći izbjeći, makar u neformalnom dijelu skupa, jer su svi oponenti predsjednika SDP-a Peđe Grbina rekli da će se odazvati pozivu.

Dolazi i Bernardić
Hajdaš Doničić kaže da je dolazak potvrdio bivši predsjednik stranke Davor Bernardić, a Vesna Nađ koja pripada takozvanoj Bernardićevoj struji kaže da će doći i Davorko Vidović, te svi članovi Kluba zastupnika koji se protive izbacivanju četvero njihovih kolega. – Doći ćemo čoporativno, i to već u petak kada počinje okupljanje i druženje. Teško će izbjeći temu izbačenih jer će netko sigurno o tome zinuti – kaže Nađ.

Ako im unutarstranački sukobi ne pojedu sadržaj, SDP-ovci bi ovaj vikend nakon dulje vremena mogli u javnost plasirati zanimljive političke teme.

  • Hrvatska ima 429 općina, 127 gradova, uključujući Grad Zagreb, te 20 županija. Velik dio njih nije u stanju ispunjavati svoju ulogu ni u smislu pružanja javnih usluga građanima, ni u smislu šireg ekonomsko-socijalnog i prostornog razvoja Republike Hrvatske, i to zbog nedostatnih ljudskih, upravljačkih ili fiskalnih kapaciteta – kaže Hajdaš Dončić i iznosi podatke da više od polovice općina ima manje od 3000 stanovnika, a nešto manje od polovice gradova ima manje od 10.000 stanovnika. Nadalje, samo 16 gradova u Hrvatskoj ima više od 35.000 stanovnika, a razlike u prihodima po stanovniku u jedinicama lokalne samouprave su ogromne i kreću se od 1700 do 27.000 kuna.
  • Mi sada nećemo govoriti koje bi županije, gradove ili općine trebalo ukinuti, nego ćemo definirati svoj politički cilj, a onda će stručnjaci u našim savjetima to razraditi, konzultirati nositelje lokalne vlasti, organizirati savjetovanja s javnošću. To je posao od godinu dana, a kada on završi, SDP će imati temelj za izradu zakona – kaže Hajdaš Dončić.

U subotu će savjetovanje otvoriti Peđa Grbin, a nakon njega riječ uzima predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a dr. Ivan Grdešić i otvara temu regionalne samouprave i njene probleme.

Iznosi članarina
U drugom tematskom bloku će SDP-ovi lokalni čelnici iznositi primjere dobre prakse. Politička tajnica i načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetović će govoriti o transparentnosti proračuna, član Predsjedništva i gradonačelnik Kastva Matej Mostarac o izvanškolskim aktivnostima, a zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić o zbrinjavanju otpada.

Hajdaš Dončić kaže da će Predsjedništvo usvojiti i stav o članarinama koje bi iznosile po 5 i 20 kuna, za lokalne dužnosnike 2 posto, a za zastupnike i europarlamentarce 4 posto bruto plaće. SDP-ovci izbačeni zbog neplaćene članarine, poput Nenada Stazića koji ima dug od 40.000 kuna, mogli bi dobiti otpis duga ako plate 18 zadnjih članarina, ali se ne bi mogli kandidirati ni za koju dužnost. Kandidirati bi se mogli ako podmire sav dug. (jutarnji.hr)