Aktualno OG sada Ogulin

Otvorena izložba „To nije dar, nego ljubav!”

U tradicijskoj kulturi Hrvata, svadbeni su običaji iznimno složeni, a nerijetko su se razlikovali od sela do sela, od mjesta do mjesta, čime se njihova kompleksnost dodatno povećava.
Ipak, svadba je jedan od najveselijih životnih događaja i kao takva neiscrpan je izvor sjećanja, emocija i doživljaja.
Stoga je  3. rujna 2021. godine u Zavičajnom muzeju Ogulin otvorena izložba pod nazivom „To nije dar nego ljubav“ koja prikazuje segmente svadbenih običaja na području Ogulina, Zagorja Ogulinskog i Tounja.

Izložba je postavljena povodim jubilarnog 25. izdanja manifestacije „Igra kolo“, Smotre izvornog folklora Karlovačke županije, koja je u svojoj slavljeničkoj godini ovjenčana upravo svadbenom tematikom.
„Ofiranje“, „uprosi“, „dota“, „pir“, „nakolenče“ samo su neki od pojmova koji su prikazani u sklopu izložbe, stoga Vas pozivamo da ju posjetite.

Izložba će biti otvorena do 12. rujna 2021. godine u Zavičajnom muzeju Ogulin, 1. kat, a ulaz je besplatan.
Suorganizatori izložbe su Pučko otvoreno učilište Ogulin, KUD „Klek“ Ogulin, KUD „Sv. Juraj“ Zagorje Ogulinsko i KUD „Tounjčica“ Tounj.
Ovim putem zahvaljuju i Nikolini Luketić Delija, Branku Rumenoviću, Franji Puškariću i Katici Blašković na svesrdnoj pomoći u organizaciji izložbe.