Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Protivnici cijepljenja upali u studio informativnog programa RTV Slovenije, intervenirala policija

‘Prosvjednici su s nasilnim upadom u prostore Televizije Slovenija grubo zlorabili pravo na mirne prosvjede‘, priopćili su s televizije

Protivnici cijepljenja koji već četiri mjeseca pred zgradom RTV Slovenije prosvjeduju zahtijevajući programski termin za iznošenje svojih stavova o, kako tvrde, nepostojanju koronavirusa i covida-19, u petak navečer su upali u studio javne televizije u susjednoj državi.

Kako javlja RTV Slovenija, dio prosvjednika probio se oko 20:30h u studio informativnog programa, a u jednom je trenutku intervenirala i policija koja je 20-ak demonstranata uklonila iz objekta.

– Ovo je težak napad na našu kuću i javni medij, najoštrije ga osuđujemo, izjavio je generalni direktor relevizije Andrej Grah Whatmough navodeći da nitko od zaposlenika nije ozlijeđen. Pojasnio je da prosvjedi traju već četiri mjeseca te da sudionici imaju dozvolu za njih s obzirom da su dosad bili na javnoj površini. Skupovi su dosad bili mirni, ali unatoč tome uprava televizije je s nadležnim institucijama pokušala isposlovati da se oni izmjeste na neku drugu lokaciju, no naišli su na problem zbog nerazriješenih imovinsko pravnih odnosa. Grah Whatmough se nada da će institucije imati više sluha nakon ovoga incidenta.
– Prosvjednici su s nasilnim upadom u prostore Televizije Slovenija grubo zlorabili pravo na mirne prosvjede. Od nadležnih institucija očekujemo odlučno postupanje, navodi se u priopćenju uprave RTV Slovenije koji sinoćnji incident ne smatraju samo napadom na ‘našu instituciju, nego i na slobodan i neovisan novinarski rad, koji je jedan od temeljnih postulata demokracije’.

– Svako demokratstvo društva mora imati nultu stopu tolerancije na ovakvu vrstu incidenata. Poštujemo slobodu govora, ali od svakoga zahtijevamo da poštuje našu dužnost profesionalnog djelovanja, osnovne civilizacijske norme i temeljna prava naših zaposlenika – od osobnoga dostojanstva do integriteta i sigurnosti, dodaje se u priopćenju.

Reporterka RTV Slo Barbara Vidmajer objavila je kratku snimku incidenta u studiju informativnog programa. (jutarnji.hr)