Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Doznali smo što su sve SDP-ovci na burnom sastanku dobacivali Bernardiću: ‘Hej, pa ti si bio s Bandićem!‘

Grbin je preusmjeravao raspravu na Glavni odbor i smirivao tenzije – kaže nam jedan od SDP-ovaca

Bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić jedini je SDP-ovac od njih stotinjak okupljenih u Tuheljskim toplicama, na savjetovanju SDP-a pod nazivom “Lokalna i regionalna samouprava – socijaldemokratska perspektiva”, koji je s teme skrenuo na pitanje izbačenih SDP-ovaca.

Bernardić se, prepričavaju nam sudionici, javio za raspravu u sklopu teme reforme javne uprave i onda skrenuo na unutarstranačke sukobe. Problematizirao je, prepričavaju nam, izbacivanje 20 posto članova, a posebno četvero saborskih zastupnika (Rajka Ostojića, bivših glavnih tajnika Nikše Vukasa i Zvane Brumnića te Marine Opačak Bilić) i isticao kako su Rajko Ostojić i bivši predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras bili dobri ministri.

Napuštali dvoranu
Kod dijela okupljenih SDP-ovaca to je izazvalo negodovanje pa je bilo onih koji su tijekom njegova izlaganja ustali i izašli iz dvorane. Gradonačelnica Supetra i članica Predsjedništva SDP-a Ivana Marković željela ga je prekinuti, što je stvorilo pomalo napetu situaciju koju je smirio predsjednik stranke Peđa Grbin.

  • Grbin je preusmjeravao raspravu na Glavni odbor i smirivao tenzije – kaže nam jedan od SDP-ovaca.
  • Bero je krenuo pričati o izbacivanjima. Više ih je doviknulo da to nije tema. Neki su izašli. Kad je spomenuo Možemo!, netko mu viknuo: “Možemo! je nastalo zbog tebe!” Kad je rekao da je SDP u koaliciji s Možemo! i da to ne valja, netko mu je viknuo da je on bio s Bandićem – priča drugi sugovornik.

Više njih nam je javilo da je Bernardić bio jedini govornik koji nije dobio pljesak. Zanimljivo je da se nitko nije nadovezao na teme koje je otvorio. Za riječ se javio Erik Fabijanić koji se smatra njegovim pristašom, ali se striktno držao tema koje su bile na dnevnom redu, odnosno javne uprave i samouprave. Također nam kažu kako su na skup u Tuheljske toplice došli i saborski zastupnici koji se smatraju njegovim pristašama i navodno će na Klubu zastupnika glasati da se izbačeni članovi zadrže u Klubu, ali nisu pokušavali otvarati teme o unutarstranačkim razmiricama.

Glavnu riječ na skupu imali su SDP-ovci koji obnašaju izvršne funkcije u lokalnoj vlasti i raspravljaju o učinkovitoj i ekonomski održivoj javnoj upravi i samoupravi, primjerima (svoje) dobre prakse i novim reformskim politikama, a svi su se (barem tijekom prijepodneva) držali tema koje su stavili na dnevni red. No, predsjednik SDP-a Peđa Grbin ipak nije mogao izbjeći pitanje unutarstranačkih sukoba.

Teme za presicu
Na konferenciji za novinare Grbin je u prvi plan stavio problem nefunkcionalne lokalne samouprave koji, kaže, predstavlja kočnicu razvoja cijele Hrvatske te najavio da će SDP pripremiti novi model njezine organizacije, i to u suradnji sa svojim lokalnim čelnicima, znanstvenicima i građanima. SDP bi broj županija sveo na samo trećinu postojećih, dakle na sedam, dok bi broj gradova i općina prepolovio. Detaljni plan koji će pretočiti u zakonski prijedlog SDP-ovci namjeravaju pripremiti u roku od godine dana. Zato formiraju i stranački Savjet za lokalnu upravu i samoupravu kojemu će na čelu biti bivši gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

O izbačenim saborskim zastupnicima Grbin je rekao kako je Sabor obavijestio o promjenama u Klubu zastupnika SDP-a, odnosno da četiri izbačena člana više nisu u njemu, ali nije dobio nikakav odgovor.

  • Nije logično da politička stranka koja prema Poslovniku Sabora osniva klub ne može utjecati na to tko je dio kluba. Ali različita vodstva Sabora imaju različite logike, a mi njihove odluke moramo poštovati – rekao je Grbin i podsjetio da je bilo drugačije kada se Jadranka Kosor izbacivala iz Kluba HDZ-a, a Mirando Mrsić iz Kluba SDP-a.

Najavio je da će sazvati sjednicu Kluba zastupnika SDP-a, ali nije želio govoriti o pojedinostima. Rekao je samo da Poslovnik o radu Kluba SDP-a, na koji se pozivaju njegovi oponenti, ne definira članstvo Kluba, nego to definiraju Poslovnik Sabora i Statut SDP-a, čime je naznačio da bi, ako bude trebao, mogao posegnuti za radikalnom mjerom. To je, o čemu je Jutarnji već pisao, raspuštanje Kluba ako bi većina zastupnika izglasala da žele zadržati izbačene članove.

Na savjetovanju u Tuheljskim toplicama govornici su bili lokalni čelnici koji su iznosili svoje dobre prakse. Tako je načelnica Omišlja i politička tajnica stranke Mirela Ahmetović govorila o transparentnosti trošenja javnih sredstava, što je, kako je rekla, imperativna politika SDP-a.

  • Od samo sedam ili osam jedinica lokalne samouprave koje su uvele potpunu transparentnost trošenja sredstava, pet ih je iz redova SDP-a. To su Omišalj, Trogir, Zlatar, Rijeka i Kastav. Oni svojim građanima daju potpunu kontrolu nad time kako se troši novac koji uplaćuju. To je prava borba protiv korupcije i poštivanje građana – istaknula je Ahmetović.

Loši primjeri iz prakse
Gradonačelnica Supetra Ivana Marković govorila je o lošem primjeru svoje županije u kojoj vlada HDZ, a koji nije osigurao medicinsku skrb na otocima pa je nedavno Supetar imao problem s ginekologom.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić iznio je dobre rezultate u korištenju zelenih izvora energije i zbrinjavanju otpada. Koprivnica je grad s 55,75 posto odvojeno prikupljenog otpada, imaju biokompostanu, čipirane kante za otpad, biološki pročiščivać otpadnih voda, dva reciklažna dvorišta i mobilno reciklažno dvorište koje ide u okolna sela.

Organizatori skupa kažu da su se SDP-ovci strogo držali epidemioloških mjera i da nije mogao doći nitko bez covid-potvrde, što je pokazalo da su se svi vodeći SDP-ovci cijepili, i to s obje doze. (jutarnji.hr)