Aktualno Gastro Magazin

Gusta juha od pečenih rajčica

Volite li rajčice?!

“Ja volim. Naročito ljeti kada imam domaće koje su svojim punim okusom pravi gastro užitak u svim oblicima. Domaća ohlađena rajčica, malo špeka i kriška domaćeg kruha, ima li slađeg? Klima u Gorskom kotaru nije pogodna za uzgoj rajčice pa se većinom uzgajaju u plastenicima. No dogodi se ovakvo, sušno i vruće ljeto pa rajčice dozriju i u povrtnjaku te budu divne, crvene i jako slatke. Takvima se najviše veselim jer kao da čuvaju svu sunčevu svjetlost i energiju u sebi. Naše nisu tretirane i često ih ne uspijemo uzgojiti zbog previše vlage, preniske temperature i bolesti poput plamenjače. Ove sezone sam posadila tek nekoliko sadnica šeri rajčice, a ona mi je podarila mnoštvo plodova. Dio ćemo pojesti svježe, dio sam već osušila i spremila u teglice s maslinovim uljem, a dio je završio u ljutom namazu s čilijem. Sada već pomalo jenjavaju pa ono što dozrije koristim za umake i juhe poput ove guste juhe od pečenih rajčica.” – poručuje ovaj put Vanja, autorica gastro bloga Gorski kotao.

Ova juha se brzo priprema, trebaju vam samo rajčice, malo maslinovog ulja, temeljac i začini, a vrlo je ukusna i zdrava. Poslužila sam ju uz prepečene, hrskave kockice kruha. Šeri rajčica je intenzivnog i slatkog okusa koji se pečenjem još pojača pa je juha baš aromatična. Začine možete prilagoditi svom ukusu, ali svakako koristite bosiljak jer se on izvrsno sljubljuje s rajčicom. Rajčicu nisam gulila niti sam čistila sjemenke nego sam nakon pečenja koristila snažan blender koji usitnjava i kožicu i sjemenke. Ukoliko nemate blender, masu možete izraditi štapnim mikserom i propasirati kroz sito ili ostavite da bude rustikalna.

Sastojci za gustu juhu od pečenih rajčica (za 2 do 3 tanjura):

cca 400 g šeri rajčice
3-4 žlice maslinovog ulja
krupna sol
suhi bosiljak
1 režanj češnjaka
2-3 dl temeljca (možete zamijeniti vodom, ali će okus biti siromašniji)
šećer
papar
kockice kruha

Priprema:

Upalite pećnicu na 200 stupnjeva da se zagrije. Šeri rajčice operite i osušite te prepolovite. Poslažite ih na masni papir prepolovljenim dijelom prema gore u lim od pećnice. Poprskajte s malo maslinovog ulja, pospite krupnom solju i suhim bosiljkom. Rajčicu pecite dok ne pusti sok i dok se malo ne zapeče.

Kada se malo ohladi, premjestite sve skupa s papira u blender i izradite u glatku smjesu. Smjesa će biti gusta. U posudu za kuhanje dodajte malo maslinovog ulja te režanj protisnutog češnjaka. Zagrijte tek toliko da osjetite miris češnjaka (pazite da ne zagori). U to istresite smjesu rajčice te odmah dolijte temeljac ili vodu pa dodajte šećer i sol. Naravno, šećer i sol prilagodite svom ukusu. Ukoliko volite, možete dodati i malo ružmarina ili peršina. Kuhajte na laganoj vatri nekih 15 do 20 min. Začinite paprom. Prije posluživanja ostavite poklopljeno par minuta da se sastojci sljube.

Suhi kruh narežite na kockice te popržite na suhoj tavi. Poslužite ga sa strane da ostane hrskav. Kod posluživanja možete dodati i par kapi maslinovog ulja ili vrhnja ako volite. Dobar tek! (gorskikotao.com)