Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

EU, Berlin i London osudili presudu Kolesnikovoj

EU, Njemačka i Velika Britanija osudili su u ponedjeljak presudu Mariji Kolesnikovoj, jednoj od vođa prošlogodišnjih masovnih prosvjeda protiv bjeloruskog predsjednika, koja je osuđena na 11 godina zatvora, ujedno zatraživši i oslobađanje svih političkih zatvorenika, javljaju agencije.

Marija Kolesnikova, jedna od vođa prosvjeda protiv Aleksandra Lukašenka, osuđena je na 11 godina zatvora. Kolesnikova i još jedan istaknuti oporbeni političar Maxim Znak, osuđeni su za ekstremizam i protuzakonit pokušaj preuzimanja vlasti. Znak je osuđen na deset godina.

EU je osudila “grubi prezir” Bjelorusije prema poštivanju ljudskih prava, nakon presude Kolesnikovoj i Znaku.

U priopćenju, EU je također ponovila poziv na hitno i bezuvjetno oslobađanje svih političkih zatvorenika u Bjelorusiji, za koje ocjenjuje da ih ima više od 650.

Njemačka vlada također je osudila nepravednu presudu i zatražila oslobađanje svih političkih zatvorenika.

Vlada Angela Merkel osuđuje tu “neopravdanu i instrumentaliziranu presudu pravosudnog sustava u svrhu političkog progona” u Bjelorusiji, dodala je.

  • Mi ćemo naravno nastaviti s političkim pritiskom na režim i aktivno podupirati civilno društvo, upozorio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Šef britanske diplomacije Dominic Raab pozvao je vlasti u Bjelorusiji da okončaju represiju.

  • Presuda Mariji Kolesnikovoj i Maksimu Znaku pokazuje da bjeloruske vlasti nastavljaju svoj napad na branitelje demokracije i slobode. Lukašenkov režim mora prestati s represijom i osloboditi sve političke zatvorenike, rekao je na Twitteru.

Kolesnikova je bila ključna snaga u vođenju demonstracija prošle godine nakon što je velik dio društva osporavao Lukašenkovu pobjedu na predsjedničkim izborima. Uslijedili su mjeseci nasilnih prosvjeda.
Suđenje Kolesnikovoj počelo je početkom kolovoza. Njemačka vlada pozvala je više puta na njezino oslobađanje. (hrt.hr)