Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Merkel poziva na dijalog s talibanima radi nastavka evakuacije

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u nedjelju na dijalog s talibanima kako bi se mogla nastaviti evakuacija iz Kabula.
“Moramo jednostavno razgovarati s talibanima o tome kako možemo evakuirati ljude koji su radili za Njemačku i smjestiti ih na sigurno”, rekla je Merkel na tiskovnoj konferenciji u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

“S njima sada moramo razgovarati. Ponajprije moramo evakuirati ljude koji su radili za njemačke organizacije za razvoj i koji se osjećaju ugroženi”, dodala je.

Velik zračni most koji su zapadne zemlje uspostavile 14. kolovoza, dan prije nego su talibani preuzeli vlast, zatvoren je 30. kolovoza a da se nisu evakuirali svi Afganistanci koji su se smatrali ugroženima i htjeli su napustiti zemlju.

Međunarodna zajednica upozorila je da će o talibanima, koji su se vratili na vlast dvadeset godina pošto ih je svrgnula koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama, suditi po njihovim djelima.

Nešto ranije u nedjelju glavni glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid izjavio je za list Welt am Sonntag da pokret želi uspostaviti “čvrste službene diplomatske veze s Njemačkom”. ((N1)