Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

UN: Talibani su se obvezali da će jamčiti sigurnost humanitarnih radnika

Talibani su se na sastanku s dužnosnikom Ujedinjenih naroda za humanitarne poslove obvezali da će jamčiti sigurnost humanitarnih radnika i pristup pomoći Afganistanu, priopćio je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.Zamjenik glavnog tajnika UN-a za humanitarne poslove, Britanac Martin Griffiths stigao je u nedjelju u Kabul kako bi razgovarao s talibanskim vođama dok Afganistanu prijeti humanitarna kriza velikih razmjera.

– Vlasti su se obvezale da će zajamčiti sigurnost humanitarih ekipa kao i dopremu humanitarne pomoći ljudima kojima je potrebna te slobodu kretanja humanitarnim radnicima, muškarcima i ženama, priopćio je Dujarric.

S druge strane, Griffiths je potvrdio da će humanitarna zajednica dostaviti “nepristranu i neovisnu humanitarnu pomoć”, dodaje se u priopćenju. Osim toga, pozvao je sve strane da osiguraju poštivanje prava žena, i u stanovništvu i u humanitarnim ekipama.

Polovini od 38 milijuna stanovnika Afganistana potrebna je humanitarna pomoć, a više od polovine djece mlađe od pet godina trpjet će glad tijekom iduće godine, upozoravaju Ujedinjeni narodi. Više donosi (HRT).