Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Cijela Hrvatska je u crvenom, Beroš: ‘Ovo je rezultat necijepljenja i nepridržavanja mjera!‘

Već nekoliko tjedana u nizu stanje u Hrvatskoj se na krati ECDC-a mijenja nagore

Cijela se Hrvatska zacrvenila na novoj karti raširenosti koronavirusa koju je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio u četvrtak.

Već nekoliko tjedana u nizu stanje u Hrvatskoj se na karti ECDC-a mijenja nagore.

Na prošlotjednoj karti istočna i srednja Hrvatska bili su u crvenom, ali su Zagreb, obalne županije i sjever Hrvatske ostali su u narančastom.
Prelazak cijele Hrvatske u crveno bio je očekivan pošto je broj zaraženih u zadnjih tjedna dana porastao za 50 posto. Jučer je tako zabilježeno 1237 novih zaraženih, a prošlu srijedu ih je bilo 805.
Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Novu kartu ECDCa-a prokomentirao je i ministar zdravstva Vili Beroš.

  • U crvenom smo. Rezultat je to dijelom necijepljenja i nepridržavanja epidemioloških mjera. Izlaz je u što većem broju cijepljenih čime se podiže razina zaštite svih! (jutarnji.hr)