Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Talibani zabranjuju prosvjede

Nekoliko prosvjeda za slobodu otkazano je u četvrtak u Kabulu pošto ih je zabranila nova talibanska vlada koja pokušava učvrstiti svoju fundamentalističku vlast, što zapadne zemlje prate sa zabrinutošću.

Ovih dana nekoliko skupova s više stotina sudionika za obranu slobode rastjerali su naoružani talibanski borci, napose u glavnom gradu Kabulu, u Mazar-i-Šarifu, Faizabadu i Heratu, gdje su dvije osobe ubijene, a nekoliko je ranjeno hitcima iz vatrenog oružja.

U srijedu navečer nova je talibanska vlada, imenovana dan ranije, izdala uredbu kojom ministarstvo pravosuđa ubuduće mora odobriti svaki najavljeni skup, a takvih dosad nije bilo, kažu. Talibani su na tim skupovima udarali i uhitili desetke ljudi, prosvjednike i novinare, koje su tukli.

U četvrtak ujutro na ulicama Kabula moglo se vidjeti puno više naoružanih talibanskih boraca nego ranijih dana, među kojima i posebne snage u maskirnim odorama, koji su stajali na križanjima i na kontrolnim točkama nadzirući promet na glavnim prometnicama.

U Kabulu je organizator skupa koji se dopodne trebao održati ispred zgrade veleposlanstva Pakistana, zemlje bliske talibanima koju dio afganistanskog stanovništva optužuje da njima ‘daljinski’ upravljaju, rekao za AFP da je skup na kraju otkazan zbog novog propisa.

U utorak su talibani pucali u zrak kako bi rastjerali prosvjedni skup organiziran na istom mjestu. U drugoj gradskoj četvrti agencija France Presse nije vidjela nikog na mjestu gdje se tijekom dopodneva trebao održati drugi skup.

Talibani, kojima će trebati pomoć izvana kako bi gospodarstvo, uništeno i djelomično u zastoju od 15. kolovoza, brzo pridigli na noge, obećali su da će formirati vladu koja će biti otvorena drugim skupinama.

Talibani su ponovo osnovali ministarstvo za sprječavanje poroka i promicanje krjeposti koje je u vrijeme prvog režima ulijevalo strah uhićujući i kažnjavajući Afganistance pod optužbom da ne poštuju strogo tumačenje islamskog zakona.

Sada talibanima predstoji golem posao na gospodarskom oporavku i na uspostavi sigurnosti u zemlji, dok im prijeti mjesni ogranak džihadističke skupine Islamske države (IS-K), suparnik odgovoran za mnoge krvave napade zadnjih godina. (hrt.hr)