Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rusija i Bjelorusija započele velike vojne vježbe

Rusija i Bjelorusija započele su u petak aktivnu fazu opsežnih vojnih vježbi u kojima sudjeluje 200.000 vojnika, izazvavši time zabrinutost Ukrajine i nekih od članica NATO-a.
Vojne vježbe pod nazivom Zapad-2021 održavaju se na zapadu Rusije i Bjelorusije, a planirano je da traju do idućeg četvrtka.

Rusija je objavila snimke ratnih brodova i tenkova koji otvaraju vatru te borbenih aviona koji polijeću.

Ovi manevri vrhunac su tromjesečne vježbe, a održavaju se svake četiri godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je u razgovoru sa svojim bjeloruskim kolegom negirao da su vježbe usmjerene protiv neke strane sile, ali je rekao i da su vojne vježbe potpuno logične s obzirom na, kako je naveo, povećanje aktivnosti NATO-a u blizini ruskih i granica njezinih saveznika.

NATO-ovi dužnosnici rekli su da je Rusija u prošlosti redovito umanjivala veličinu vojnih vježbi te su pozvali Rusiju na transparentnost, dodavši da će pažljivo pratiti situaciju.

Za Rusiju je Bjelorusija strateški važna tampon-zona. Rusija je pomogla je u održavanju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka na vlasti zajmovima i političkom podrškom. On je, s druge strane, suzbijao velike prosvjede u svojoj zemlji prošle godine i uhićivao ili protjerivao neistomišljenike iz oporbe.

Putin i Lukašenko trebali bi zajedno obići vojne vježbe, kako izvještavaju bjeloruski državni mediji, no nije jasno kada bi to moglo biti.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da će se aktivna faza vježbi održati na devet lokacija u Rusiji i pet u Bjelorusiji. Uz 200.000 ljudi, u vježbama sudjeluje 80 aviona i helikoptera, 290 tenkova i 15 vojnih brodova, izvijestilo je rusko ministarstvo.

U vježbama će sudjelovati i pripadnici vojske Armenije, Indije, Kazahstana, Kirgistana i Mongolije. (hrt.hr)