Aktualno Gastro Magazin

Bučnica od tikvica i sira s domaćim korama

Pročitaje i probajte i ovaj Vanjin gastro prijedlog!

“Vučeno tijesto je jedno od najjednostavnijih tijesta po sastavu (sastoji se od brašna, vode, malo soli i ulja), ali zbog načina izrade, često sam zazirala od njega. No kada sam se jednom ohrabrila i napravila ga sama, postalo mi je jasno da nije tako veliki bauk i da svatko to može uz malo volje, strpljenja i vježbe. Vučeno tijesto podnosi i slatka i slana punjenja, a mogućnosti su beskrajne, od bureka do slatke i nadaleko poznate goranske štrudle s borovnicama. Ono što se meni pokazalo kao odličan trik je da ostavim tijesto preko noći potopljeno u ulju. Idućeg dana se takvo tijesto fino razvlači i ne puca jer se razvije gluten.

Na IG profilu hungry_mile pronašla sam savršen recept za bučnicu koja se priprema s domaćim vučenim korama, tikvicama i sirom. Pošto su ove godine tikvice u povrtnjaku bile baš rodne, ovu bučnicu sam pripremala već nekoliko puta. Ovo je slano jelo i izvrsno je kao samostalan obrok uz jogurt ili čašu piva, a vjerujte, brzo nestaje s tanjura.” – poručuje Vanja u svom novom gastro prijedlogu.

Rujan nam donosi i prve zrele tikve, buče ili bundeve pa tikvice možete zamijeniti ribanom bučom (bit će bučnica u punom smislu). Za tijesto sam koristila obično, pšenično, glatko brašno, a na policama većih dućana možete pronaći brašno namijenjeno za bureke i pite koje će vam još malo olakšati postupak razvlačenja. Naravno, tijesto možete razvlačiti istog dana, potrebno mu je da se odmori sat ili dva, ali ako ga ostavite preko noći, garantiram vam lijepo i tanko razvučene kore.

Sastojci za bučnicu od tikvica i sira:

Kore:
500 g glatkog brašna (ili onog za bureke i pite)
prstohvat soli
5 žlica ulja
280 ml mlake vode

Nadjev:
cca 750-1000 g tikvica
500 g svježeg kravljeg sira
200 g kiselog vrhnja (koristila sam ono s više masnoće)
2 jaja
sol, papar

Priprema:
U posudu prosijte brašno, dodajte prstohvat soli, ulje i mlaku vodu. Umijesite tijesto (dodajte još malo vode ukoliko je potrebno). Kada se sastojci spoje, tijesto prebacite na radnu plohu i mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Formirajte kuglu i snažnim i kratkim pokretima bacajte kuglu o plohu. Ovo ponovite najmanje 30 puta, a to pomaže da se razvije gluten (i rješavate se stresa, provjereno). Kada je tijesto gipko, oblikujte kuglu (ja sam oblikovala 3 manje), stavite ga u duboki tanjur ili posudu i prelijte uljem. Zamotajte prozirnom folijom pa ostavite da stoji barem sat vremena (ja sam ostavila u hladnjaku preko noći).

Za nadjev operite i osušite tikvice pa ih naribajte te posolite. Dobro promiješajte i ostavite nekoliko minuta da puste višak vode koju ćete ocijediti. U zdjeli izradite svježi sir, vrhnje i jaja pa u tu smjesu dodajte ocijeđene tikvice. Začinite po ukusu (sol i papar) pa sve dobro izmiješajte. Upalite pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva.

Na stol stavite podlogu (plahtu, stolnjak…) pa tijesto najprije prstima spljoštite i stanjite koliko ide. Ne koristim brašno u ovoj fazi nego samo ulje jer tijesto ne smije biti suho (tada će pucati). Tijesto razvlačite od sredine prema rubovima, povlačite prstima uokolo da se ravnomjerno razvuče i stanji. Ukoliko i pukne, ne brinite, neće smetati. Kada ste postigli željenu tankoću/debljinu tijesta, odrežite deblje rubove, lagano ga nauljite i rasporedite pripremljen nadjev. Pomoću stolnjaka zamotajte savijaču. Stavite ju u pleh obložen masnim papirom te namazan s malo ulja. Bučnicu možete saviti u krug poput puža ili kvadratno po obliku pleha.

Bučnicu pecite nekih 45 do 50 min te po potrebi stavite foliju da vam ne zagori. Kada je gotova, zalijte ju s malo mineralne vode i prekrijte čistom krpom dok se malo ne ohladi. Meni je izvrsna topla, ali i kada se ohladi je baš ukusna.

Dobar tek! (gorski kotao.com)