Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Potpredsjednik EK Dombrovskis kod premijera Plenkovića

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primit će potpredsjednika Europske komisije za gospodarstvo Valdisa Dombrovskisa.
Dombrovskis će se prije razgovora upisati u Zlatnu knjigu u Banskim dvorima.

Glavne teme razgovora bit će pripreme za ulazak Hrvatske u europodručje, provedba Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te očuvanje gospodarske stabilnosti i oporavak nakon krize uzrokovane pandemijom Covid-19.

Podsjetimo, u petak su Europska komisija i države članice europodručja s Hrvatskom potpisale Memorandum o razumijevanju u kojem se utvrđuju praktični koraci koji će Hrvatskoj omogućiti da započne s proizvodnjom eurokovanica nakon što dobije zeleno svjetlo za ulazak u europodručje.

Hrvatska na temelju tog memoranduma može započeti s pripremnim aktivnostima, odnosno započeti izradu detaljnog scenarija za prelazak na euro, pripremu za distribuciju eurokovanica i povlačenje kuna i izbor nacionalne strane RH na eurokovanicama. priopćila je Hrvatska narodna banka.

Isto tako, može započeti i s provedbom tehničkih priprema za zajedničku stranu eurokovanica, pripremom proizvodnog pogona za izradu eurokovanica, nabavom pločica za kovanje eurokovanica kao i nabavom i izradom alata za kovanje eurokovanica. Na kraju, slobodno može započeti i sa izradom testnih primjeraka eurokovanica te izradom eurokovanica. (N1)