Županija

Sindikati liječnika i zdravstvenih djelatnika u karlovačkoj bolnici za uvođenje cijepljenja u zdravstvu, ali očekuju da to bude i za školstvo, socijalu…

I liječnički sindikat te sindikat zdravstva i socijalne skrbi koji okuplja medicinske sestre, tehničare i ostalo osoblje u karlovačkoj bolnici podržava uvođenje cijepljenja u zdravstvenom sustavu nakon što je ministar Beroš jučer najavio da će se od prvog listopada na posao moći uz jedan od tri uvjeta-negativan test, dokaz o preboljenju te cijepljenju.

I dr. Samija Ropar i Katica Rubić, obje predstavnice sindikata istog su razmišljanja oko obveze cijepljenja, no takve odluke očekuju i za sve javne sustave, tipa socijale i školstva te vrtića jer i oni pružaju javne usluge stanovništvu.

-Djelatnici u zdravstvu odgovorni su i za sebe i za pacijente,objašnjava doktorica Ropar, ali i za funkcioniranje sustava, a kaže da je žalosno da smo došli do situacije da se to mora uvoditi kad postoji besplatno i dostupno cijepljenje. Po njoj, idealno rješenje je Danska gdje su cijepljeni više od 80 posto te nemaju ni mjere, niti potrebe za prisilom.

80 posto cijepljenih liječnika u karlovačkoj bolnici, a sestara 60 posto
Doktorica Ropar ne strahuje da bi ovakve odluke mogle utjecati na odlaske liječnika jer se i u drugim zemljama cijepljenje podrazumijeva. -S 85 posto cijepljenih na razini države, liječnici su pokazali da s cijepljenjem nemaju problema, a dodaje i da više od 90 posto liječnika ima covid potvrdu budući su mnogi i preboljeli koronu.

Prema podacima sindikata, u karlovačkoj bolnici cijepljeno je 80 posto liječnika, sestara oko 60 posto, a ostalih nezdravstvenih djelatnika oko 50 posto.

Nije jasno kako bi se zdravstveni radnici trebali testirati
Katica Rubić, povjerenica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi u karlovačkoj bolnici stava je da bi se ljudi morali cijepiti. – I kao čovjek i zdravstveni radnik imam to mišljenje, no za prisile nisam. Ako se krene na zdravstvo, odnosno ako to tako krene, mislim da bi se i ostale javne službe trebale cijepiti.

Rubić kaže da nema dovoljno zaposlenika koji bi mogli “progutati” velik broj covid bolesnika u slučaju da do toga dođe. – Takve situacije traže angažman. Ne znam na koji način bi se zdravstveni radnici trebali testirati, svakih 48 sati, promišlja Rubić. – Naš stav kao sindikata jest da bi se zdravstveni radnici trebali imati svijest da se cijepe, ali tu treba uključiti i ostale službe, tipa vrtića i škola.(radio-mreznica)