Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Glavni grad Latvije postao je ratna zona: Djeca su vrištala, ljudi su plakali i spašavali živu glavu

Prizor vojnih uniformi i oružja na gradskim ulicama, izazvala je bijes građana koji nisu bili obaviješteni da će se vježba održati

Iznenadna vojna vježba na ulicama grada Rige istovremeno je zabavila i razljutila tamošnje građane, dok su vojnici ispaljivali ćorke i trenirali po ulicama latvijskog glavnog grada, piše Daily Mail.

Grad je tijekom vikenda pretvoren u simuliranu ratnu zonu s teško naoružanim vojnicima koji su pucali među preplašenim građanima koje, čini se, nitko nije obavijestio da će se vojna vježba održati.

Na snimkama vježbe ne vide se nikakve ograde ni oznake koje bi razdvojile vojnike i građane, već su se prolaznici provlačili između vojnika koji su pucali jedni po drugima i uvježbavali upad u zgrade kao dio obuke koju provodi NATO.
Iako je vježba neke prolaznike zabavljala, latvijska vlada je suočena sa žestokim kritikama onih građana koje je nenajavljena vojna vježba usred grada uplašila.

Vojna vježba je održana u trenutku kad i Rusija izvodi vojne vježbe zajedno s Bjelorusijom, Armenijom, Indijom, Kazahstanom, Kirgistanom i Mongolijom na ukupno devet različitih mjesta.

Snimke koje su se pojavile na društvenim mrežama prikazuju vojnike koji pucaju iz oružja dok pored njih prolazi žena s bebom u kolicima koja od šoka neutješno plače.

Neke druge snimke prikazuju vojnike nasred ulice koji se skrivaju iza automobila i pucaju na zgradu.

Iako vježba nije izvedena u punom kapacitetu, prizor vojnih uniformi i oružja na gradskim ulicama, izazvala je bijes građana koji nisu bili obaviješteni da će se vježba održati, niti je vježba imala ikakva ograničenja.

 


Nakon kritika, vojska je ponudila blijedu ispriku, kazavši kako se u takvim slučajevima koriste prazni šaržeri te da nije učinjena nikakva šteta.

‘Tijekom takvih vježbi, koristimo samo prazne šaržere koji proizvode buku ali ne predstavljaju nikakvu opasnost za zdravlje i život ljudi. Prazni šaržeri su korišteni i ovaj put, a čitav je slučaj gorki neporazum zbog čega se ispričavamo’, poručila je vojska.

U međuvremenu je latvijsko Ministarstvo obrane pozvalo javnost na ‘mir i razumijevanje za vježbu’ koja je, kažu, jako važna, a nije predstavljala nikakvu opasnost za građane.

Dodali su i kako su dvojica vojnika završila u bolnici zbog ozljeda koje su zadobili tijekom vježbe, koja je dio NATO-ve vježbe Nemejs 2021. i traje od 3. kolovoza do 3. listopada.

U vježbi je sudjelovalo oko 9.300 vojnika iz različitih NATO zemalja.

Latvijske gradske vježbe održale su se samo dan prije nego što je ruski predsjednik Vladimir Putin nadgledao velike vojne vježbe u Kalinjingradu, u kojoj je sudjelovao i najveći svjetski hoverkraft ili lebdjelica.

U vježbi je sudjelovalo oko 2.000 vojnika i više od 200 komada vojne opreme, a vojnici su vježbali iskrcavanje na obalu na granici Rusije i Europske unije.

Prošli tjedan Putin je prisustvovao velikim vojnim vježbama koje se zajedno s Bjelorusijom, Armenijom, Indijom, Kazahstanom, Kirgistanom i Mongolijom održavaju na devet različitih poligona u Rusiji, uključujući Baltičko more, na što je upozorila ukrajinska vlada. Na snimkama iz Kalinjingrada vidi se ogromna vježba slijetanja u kojoj je sudjelovala baltička flota s najvećim hoverkraftom na svijetu LCAC klase Zubr.
Osmišljena da prebaci pješaštvo s plovila na obalu, lebdjelica dizajnirana u sovjetskoj eri može također prevoziti i postavljati mornaričke mine.

Vježbe bi trebale završiti 16. rujna, ali Rusija je najavila da se sve njezine snage neće vratiti u svoje vojne baze do sredine listopada, priopćilo je ministarstvo obrane, ne nudeći objašnjenje za odgodu povratka.

Masovne vježbe plus najava jače povezanosti Rusije i diktature Bjelorusije, uplašile su Ukrajinu.

Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba upozorio je: ‘Scenariji koji se tamo događa predstavlja ozbiljan rizik za Ukrajinu. Shvaćamo da ćemo, ako Rusija na ovaj ili onaj način apsorbira Bjelorusiju, imati 1000 kilometara dodatne opasnosti po naš suverenitet i teritorijalni integritet.’

Njegov prethodnik Pavlo Klimkin upozorio je da Rusija nastoji opkoliti Ukrajinu svojim snagama i pozvao NATO da pomogne.

Ruske vojne vježbe su organizirane od Baltika do granice Ukrajine, dok su na Arktiku u tijeku zasebne vježbe.

Na vježbama na Arktiku prikazana je ruska podmornica s nuklearnim pogonom Oryol koja ispaljuje protubrodsku krstareću raketu Granit u Barentsovo more. Tijekom vježbi vode su bile zatvorene za ostala civilna plovila. (jutarnji.hr)