Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Milina: Do danas uhićeno 620 krijumčara

Intervetna policija obilježava 20. obljetnicu. Održana je svečana akademija na kojoj je prikazan i film o kompleksnosti i širokom spektru zadaća interventne policije. Tim povodom glavni ravnatelj policije Nikola Milina novinarima je govorio o uspjesima i najvećim izazovima hrvatske policije.Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da interventna jedinica ima jednu od najzahtjevnih uloga u sustavu sigirnosti. Tomu u prilog idu podaci i istraživanja koja pokazuju da je Hrvatska jedna od najsigurnijih zemalja, a također smo i sigurna turistička destinacija, dodao je.

– Hrvatska interventna jedinica policije je, skupa s njemačkom policijom, i mentor pa smo se, u sklopu jednog projekta, uključili kako bismo pomogli interventnoj policiji Sjeverne Makedonije, rekao je Milina.

– Danas smo s njemačkom polcijom ravnopravni partneri i razmjenjujemo iskustva. Svaka od naših dviju policija ima specijalnosti, međusobno se nadopunjujemo kako bi rad policije bio na dobrobit sigurnosti, a danas je naglasak na zaštiti ljudskih prava, rekao je.

Zaštita granica

– Interventna policija je potpora svim rodovima policije, pa i hrvatskoj graničnoj policiji. Radi se o kompleksnoj i učinkovitoj borbi protiv, ne samo nezakonitih migracija, nego i krijumčarenja osoba. Republika Hrvatska prednjači u uspješnosti u suzbijanju krijumčarskih lanaca. Do danas smo već uhitili 620 krijumčara – to je zaista velik uspjeh, kazao je.

O slučaju anonimnog razgovora u kojem se spominje predsjednik Sabora Jandroković

– Vidio sam medijske napise, ali u slučajevima kada su u pitanju štićene osobe potpuno su drugačiji protokoli postupanja, poseban je režim prikupljanja obavijesti i moguće ugroze takvih osoba. Policija je dužna provjeravati činjenice i nikako ne stoji teza da netko upravlja policijom, da joj netko nalaže da nešto treba činiti ili ne činiti. Tu je uključen cijeli sigurnosno-obavještajni sustav koji prikuplja obavijesti o eventualnim ugrozama štićenih osoba, rekao je Milina i dodao da u konkretnom slučaju nije utvrđeno da ima elemenata kaznenog djela.(hrt)