Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Slovenija covid potvrde traži i od radnika od doma?! Kafići i restorani poluprazni, vlasnici u očaju

U pismu navode da zbog krize koja je pogodila taj sektor ugostiteljski radnici sve više odlaze u druga zanimanja.

Slovenski ugostitelji u otvorenom su pismu vladi zatražili ukidanje obvezujućih covid potvrda, upozorivši da im pada promet, te da potvrde prema novim pravilima moraju imati i gosti koje poslužuju na terasama.

“Struka je utvrdila da je mogućnost zaraze na otvorenom minimalna, a politika odredila da gost koji nije cijepljen ili testiran ne smije ni na terasu na kojoj su stolovi međusobno udaljeni tri metra. To je neprihvatljivo i to ne smije biti naša nova realnost”, navode u svom prosvjedu.

Sindikat zaposlenih u ugostiteljstvu navodi uz to da je vlada za kontrolu covid propusnica svojom odlukom zadužila ugostitelje, što je nemoguće jer se i inače već duže vremena susreću s kritičnim nedostatkom kadra.
U pismu navode da zbog krize koja je pogodila taj sektor u pandemiji ugostiteljski radnici sve više odlaze u druga zanimanja.

“Pomanjkanje kadra je ionako alarmantno, a ako je vlada uvjerena da je donesena odluka učinkovita, onda je sama morala osigurati one koji će kontrolirati goste, a ne time opteretiti konobare”, navode u pismu vladi.

Sindikat ugostitelja naveo je da podržava zahtjev policijskog sindikata da ustavnost novih pravila provjeri ustavni sud i o tome donese svoj pravorijek.

Covid potvrda obvezna i za rad od doma
Slovensko ministarstvo rada objavilo je u ponedjeljak da kontroverzni PCT uvjet, odnosno potvrdu o cijepljenju, preboljenju covida ili negativan test, koji je uveden u gotovo sve segmente dnevnog života, moraju ispunjavati čak i ljudi koji rade iz vlastitog doma.

Na pitanje smije li onda i inspekcija upasti u nečiji dom radi provjere ima li osoba covid potvrdu, u inspektoratu rada za 24ur.com su odgovorili da oni takvu ovlast nemaju. Upozorili su da prema Vladinoj odluci o PCT-u nadzor treba vršiti poslodavac, a da inspekcija ima ovlast nadzirati poslodavce.

Nadalje dodaju da bi poslodavci trebali svojim radnicima dati evidencijske liste na koje bi jednom tjedno upisivali rezultate samotestiranja brzim antigenskim testovima, ako rade od doma. Testiranje bi se vršilo o poslodavčevom trošku.

Ukoliko radnik ne ispunjava PCT uvjet, to predstavlja kršenje obveze u sferi radnog prava te poslodavac u tom slučaju ima pravo zaposleniku izreći opomenu ili drugu disciplinsku sankciju, a u krajnjoj liniji i otkaz. (jutarnji.hr)