Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

VIDEO Specijalci s oklopnim vozilima na granici Kosova i Srbije: Srbi ne žele da im skidaju tablice, Vučić sazvao hitnu sjednicu

Nezadovoljni građani srpske nacionalnosti blokirali su granični prelaz Jarinje
Specijalne jedinice kosovske policije Rosu raspoređene su jutros na dva granična prijelaza između Srbije i Kosova – Jarinju i Brnjaku. Prije toga su na Jarinju postavljeni montažni kontejneri.

Na ta dva prijelaza raspoređeno je oko 20 vozila specijalne jedinice Rosu, od čega više od 10 blinidiranih.
Kosovska policija potvrdila je sinoć da se u blizini prijelaza Jarinje postavljaju kontejneri, navodeći da je cilj te akcije “poboljšanje infrastrukture, odnosno uvjeta za rad policijskih službenika”.

S druge strane, direktor srbijanske Kancelarije za Kosovo Petar Petković poručio je jučer da premijer Kosova Aljbin Kurti i vlasti u Prištini planiraju početi skidati srbijanske registarske tablice na graničnim prijelazima i mijenjati ih, kako je rekao, prištinskim probnim oznakama.

Kako piše KoSSev, prištinske vlasti već danima najavljuju uvođenje reciprociteta prema Srbiji kada je riječ o registarskim tablicama, a to je jutros potvrdio i ministar unutarnjih poslova Kosova.

“Obavještavamo javnost da od 15. rujna u prometu nema automobila s važećim oznakama KS, pa su jedine službene i vremenske tablice koje izdaju službenici Ministarstva unutarnjih poslova samo oni s oznakom RKS “, stoji u objavi na društvenim mrežama kosovskog ministra unutarnjih poslova Dželjaja Svečlja, prenosi portal KoSSev.

“Ministarstvo unutarnjih poslova donijelo je rješenje kojim se uređuje i obvezuje pružanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa srpskim tablicama ulaskom na teritorij Republike Kosovo na svim graničnim prijelazima. Istodobno su poduzete sve potrebne mjere kako bi se smanjilo čekanje na graničnim prijelazima “, rekao je u priopćenju.

Zamjena tablica od 14. rujna ove godine dgovorena je sporazumom između Kosova i Srbije koji je potpisan u Bruxellesu 2016. godine

Igor Simić iz Srpske liste rekao je za Jutarnji program TV Prve da su Srbi s Kosova uznemireni potezom Prištine. Prema njegovim riječima, oni su bijesni i trenutno su vozilima krenuli ka administrativnim prijelazima Jarinje i Brnjak. Prema najnovijim informacijama koje je Simić prenio, trenutno je oko 300 vozila Srba na Jarinju i više od 100 na prijelazu Brnjak.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zbog situacije na Kosovu sazvao je za sutra hitnu sjednicu Savjeta za sigurnost. (rtl.hr)