Aktualno Županija

Skupština izabrala Darka Bebića za šefa ŽUC-a. Oporba: Ovo je skandalozno, reference ima, organizirao je evente za HDZ

Sa 19 glasova ZA, redom HDZ-ovih, 9 glasova oporbe protiv te 3 suzdržana iz redova DP-a, tajnik županijskog HDZ-a Darko Bebić danas je na sjednici Županijske skupštine imenovan za ravnatelja Županijske uprave za ceste, javlja  Radio Mrežnica.

Tako će naslijediti Stjepana Turkovića, a bio je, kako se čulo, i jedini kandidat za ovu funkciju. Da funkcija nije mala i beznačajna, govori i podatak da šef ŽUC-a godišnje “obrne” kako je to rekao vijećnik Dubravko Golubić, iznos od 30 do 40 milijuna kuna. Za oporbu je ovaj odabir skandalozan, a po Bebiću je danas najviše “udarala” SDP-ova Ivana Salopek Šumonja. Ona je na skupštini zatražila životopis Darka Bebića i ustvrdila da je trebao biti sastavni dio materijala.

– Ne razumijem zašto ga nemamo, pitala je i upozorila na razlike u natječaju te statutu ustanove. Tako kaže da se u natječaju navodi da kandidat mora imati višu ili visoku spremu, dok u statutu stoji da može biti graditeljske, ne građevinske, te druge odgovarajuće struke, nizala je Salopek Šumonja.

– Ne znam koje je struke gospodin Bebić koji nam se predlaže, nastavila je i rekla da nije zapamtila jer je biografija opsežna: Pola se odnosilo na političke funkcije HDZ-a, da je tajnik županijske organizacije, da je organizirao političke skupove i evente za HDZ… imamo reference po tom segmentu, možda i najbitnije u ovom slučaju. Jako bitan uvjet je da kandidat mora imati 5 godina iskustva u struci, rekla je dalje i upitala: Gdje ih je ostvario, mislim da je završio zaštitu, osiguranje. To je bio razlog zašto sam tražila, ovo je skandalozno, ali uopće ne sumnjam da ćete gospodina podržati, kazala je.
Vijećnik Možemo Dubravko Golubić kazao je da misli da kandidat ima višu školu zaštite na radu. Ne zna se ništa drugo, ni godine, ni gdje je radio, čime se bavio. Želite da izglasamo za ravnatelja ŽUC-a čovjeka o kojem ne znamo ništa, rekao je Golubić.Bebić je prije ove kandidature bio predsjednik upravnog vijeća ŽUC-a, a ono nije na vrijeme raspisalo natječaj, a sad se on javio, uključio se i SDP-ov Stjepan Mikulandrić.
Odgovarao im je HDZ-ovac i predsjednik odbora za imenovanja Mario Kutleša. Objasnio je da je na odboru pročitan životopis, da je upravno vijeće natječaj provelo po propisu, te da Bebić ima 5 godina iskustva rada u struci.
To je ponukalo Salopek Šumonju da opet izađe za govornicu:
-Ne znam gdje je radio, možete imati fakultet i raditi kao konobar 5 godina, to ne znači da imate ispunjene uvjete rada u struci. Nije vaš posao procjenjivati njegovu kompetenciju, to radi Upravno vijeće, vi im vjerujete, ja ne, rekla je Salopek Šumonja.

Razmjenu mišljenja prekinuo je predsjednik skupštine Vlado Jelkovac i poručio da ako je u proceduri došlo do pogreške, neka se to utvrdi. Ne kanim ići u istraživanje je li Upravno vijee zakonito ili nezakonito provelo proceduru i ne preostaje nego vjerovati onima koji su ovlašteni, rekao je Jelkovac i poručio da svatko odgovara za svoj posao.

Inače, iako se danas očekivao Bebićev dolazak na skupštinu, na sjednici je bio samo dosadašnji ravnatelj Turković.(radio-mreznica)