Aktualno Gastro Magazin

Njoki od skute

I danas otkrivamo što se kuha u Gorskom kotlu.

“Mi Gorani (a posebno ja, Ličanka koja je odrasla i živi u Gorskom kotaru) od priloga uz glavno jelo najčešće jedemo krumpir. Istina je, kada spremamo zimnicu, krumpira uvijek mora biti najviše jer duge su zime. Dugo mi je trebalo, a još uvijek radim na tome, da na naše stolove uvedem i neke druge priloge poput povrća, tjestenine, riže, ječma i raznih njoka. Najpoznatiji recept za njoke je onaj tradicionalni, s krumpirom, čija priprema traje nešto dulje. Ali nedavno sam otkrila njoke od skute koje su predivne, meke, odličnog okusa i što je najbitnije, brzo pripremljene. Ove njoke ili valjušci u omiljenom umaku pa posuti sirom mogu biti i samostalno jelo, a skuta im daje kompaktnost, ali i mekoću. Probala sam ih s umakom od rajčice i s umakom od vrhnja, obje varijante su mi odlične okusom i izgledom. Čak i ako ste početnik u kuhinji, ove njoke će vam sigurno uspjeti!” – kaže autorica bloga Vanja.

Njoke, njoki, valjušci ili gnocchi potječu iz talijanske kuhinje, a kod nas se tradicionalno poslužuju uz dalmatinsku pašticadu. Pripremaju se od krumpirovog tijesta, brašna i jaja. Ponekad se u njih stavlja sir ili dodaju začinske trave.

Skuta je meki sir koji se izrađuje od sirutke (nakon izrade osnovnog sira). Još se naziva drugim sirom, provarom, urdom ili hurdom. Proizvodi se od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka, a kažu da je paška skuta od ovčjeg mlijeka prava domaća delicija. Koristim ju i u kolačima i u slanim jelima jer je neutralnog okusa, ali i kao samostalan obrok (malo maslinovog ili bučinog ulja, sol, koja maslina ili rajčica i eto gozbe). Za izradu ovih njoka sam koristila kravlju skutu koju obično kupim kod domaćih opg proizvođača.

Sastojci za njoke od skute (za 2 osobe kao prilog uz meso):

200 g kravlje skute
100 g oštrog pšeničnog brašna
2 žumanjka
malo soli
malo muškatnog oraščića
papar
2 žlice sira ribanca, parmezana ili nekog drugog tvrdog sira (naribati)

Priprema:

Skutu razmrvite vilicom, dodajte joj žumanjke, sol, papar, muškatni oraščić pa dobro promiješajte. U smjesu dodajte ribani tvrdi sir te brašno. Umijesite tijesto. Tijesto nije potrebno dugo mijesiti, dovoljno je da se sastojci povežu. Dobro nabrašnite podlogu i istresite tijesto koje ćete oblikovati u kuglu. Kuglu podijelite na 4 dijela. Od svakog dijela napravite valjak debljine prsta. Narežite njoke (otprilike 2,5 cm duljine) te ih uvaljajte u brašno. Pomoću daščice za njoke ili vilice napravite utore na svakoj (da bi se bolje obložile umakom). Ja koristim daščicu pa svaku njoku palcem pritisnem o utore na daščici i povaljam niz daščicu. Isto možete napraviti i na vilici ili na ribežu. U veći lonac stavite vodu i malo posolite. Kada voda zavrije, stavite njoke i kuhajte na laganoj vatri. Kada isplivaju, neka još malo kuhaju (minuta ili dvije) i gotovi su. Izvadite ih šupljom žlicom te uvaljajte u omiljeni umak.

Možete ih poslužiti začinjene umakom od rajčice, vrhnja i sira, gljiva ili samo s otopljenim i aromatiziranim maslacem. Dobar tek! (gosrkikotao.com)