Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Objavljene snimke maskiranih muškarca koji mlate migrante palicama, oglasila se i policija

REPORTAŽA ‘POTRAGE‘
Na snimci se može čuti i kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: ‘Go to Bosnia‘

RTL-ova “Potraga” objavila je uznemirujuće kadrove na kojima maskirane osobe, s takozvanim fantomkama, udaraju izbjeglice koje ispuštaju bolne krikove te ih tako nasilno usmjeravaju preko rukavca rijeke Korane s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine. Na snimci se može čuti i kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: “Go to Bosnia”.

Sve je snimljeno u lipnju za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa sudjelovala zajedno s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i der Spiegela. Spomenuti događaj iz objavljenog videa snimljen je u blizini mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani.

Nasilne deportacije, tzv. pushbackovi, protjerivanja s hrvatskog tla uz primjenu sile pri kojima policija oduzima mobitele, osobne stvari i dokumente, redom su svjedočanstva izbjeglica o kojima su dosad izvještavali brojni domaći i strani mediji, ali i domaće te međunarodne nevladine organizacije. Osobe na ovoj snimci nemaju nikakvih oznaka na svojim odorama.

Hrvatsko oružje?
Osim usporedbe jakne koja se jasno može vidjeti na barem dvije osobe na snimci, analitičari istraživačke mreže utvrdili su, a izvori potvrdili, da je proizvođač pištolja – koji jedna od maskiranih osoba ima za pojasom – hrvatska tvrtka HS produkt, koja snabdijeva policijske snage, a uz futrolu za lisice, vidljiva je i specifična tonfa-palica, koja se zadužuje jedino u Interventnoj policiji u Hrvatskoj, objavio je RTL.

 


U prilog tome da se radi o pripadnicima policije govori i nekoliko izvora koje je tijekom svog istraživanja kontaktirala novinarska mreža.

“Neki od nas već godinama prate Instagram i Facebook profile policajaca koji su javni, stoga smo mogli biti sigurni da rade u policiji. Pisali smo svima koje smo mogli jasno identificirati kroz javno dostupne izvore. Poslali smo im poruku. Tako je moj tim, ovdje u Švicarskoj, uspio razgovarati s ljudima koji još rade u hrvatskoj policiji ili su je nedavno napustili”, ispričala je Nicole Voegel iz SRF Rundshau.

Jedan od izvora u hrvatskoj policiji o poslu na granici je napisao: “Službeno nema naredbe u smislu da ju je MUP službeno objavio. Međutim, interno, postoji naredba da migranti koji se zateknu na području Hrvatske moraju biti vraćeni preko ‘zelene granice’. Stoga policajci nisu ništa krivi. Tako im je naređeno. Obveza im je izvršavati naredbe. Rade sve što policija radi u takvim slučajevima i po naredbi svojih nadređenih. Sve dolazi iz MUP-a. A možeš vidjeti i sama prema brojnim pogreškama koje se ne procesuiraju, čini se kako se radi o zataškavanju”, napisao je anonimni izvor iz MUP-a, a piše RTL.

Policija oformila radnu skupinu
Načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno potvrdio je u srijedu navečer da je Ravnateljstvo policije oformilo radnu skupinu koja će “otići na teren” nakon objave snimki na kojoj maskirane osobe udaraju migrante i iz Hrvatske ih tjeraju u BiH.

Ničeno je, gostujući u emisiji RTL Direkt, kazao da su Ravnateljstvu policije danas prvi put vidjeli dio te snimke, a cijeli prilog tek na televiziji “u redovnom terminu”.

“Vidjeli smo da je riječ o dojmljivom materijalu i glavni ravnatelj policije je odlučio formirati radnu skupinu koja će sutra otići na taj pretpostavljeni teren. S obzirom da je riječ o tvrdnjama novinara danas smo pozvali i načelnika policijske postaje Cetingrad i nismo uspjeli utvrditi poziciju događaja”, kazao je Ničeno.

Rekao je da udarci ili premlaćivanje nisu dio uobičajenog postupka niti postoji ikava zapovijed ili naredba da bi se migranti protjerivali i tukli. “Da bi se utvrdile sve činjenice treba sve provjeriti”, kazao je policijski načelnik.

Podsjetio da je Hrvatska jedna od najuspešnijih zemalja u hvatanju krijumčara migrantima te da je zadaća policije štititi hrvatsku granicu. No, kazao je da je “apsolutno nemoguće da bi netko u policiji naložio ili podržavao bilo kakvo udaranje”. (jutarnji.hr)