Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Na španjolski nacionalni dan premijer Sanchez pozvao na jedinstvo

Španjolski premijer Pedro Sanchez pozvao je na jedinstvo u utorak, kada zemlja obilježava svoj nacionalni dan vojnim mimohodom u Madridu kojemu je prisustvovalo više od 2000 vojnika, u trenutku kad se situacija vezana za COVID-19 u Španjolskoj poboljšala.

On je to objavio u tvitu u trenutku kada je njegova vlada ušla u pregovore o rješavanju španjolske teritorijalne krize s katalonskim regionalnim vlastima koje se zauzimaju za neovisnost.

Sanchez, kojega je dio okupljena mnoštva na mimohodu izviždao, protivi se referendumu o neovisnosti Katalonije. Pere Aragons, katalonski predsjednik koji nije došao na mimohod u Madridu, zatražio je glasanje o odcjepljenju od Španjolske.

Ovog 12. listopada potvrdimo ono što nas ujedinjuje, što nas čini velikim društvom, ono što Španjolsku čini dobrodošlom, otvorenom i raznolikom zemljom. Proslavimo našu predanost, solidarnost, suradnju, multilateralizam. Proslavimo to tko smo, napisao je Sanchez u tvitu.
Kralj Felipe i kraljica Letizia prisustvovali su tradicionalnom mimohodu u pratnji članova vlade, oporbenih političara i članova španjolske olimpijske reprezentacije.

U mimohodu je sudjelovalo oko 2656 vojnika zajedno sa 115 vojnih vozila, a sudjelovali su i zrakoplovi te padobranac s ogromnom španjolskom zastavom.

Prošle je godine mimohod otkazan zbog ograničenja vezanih uz COVID-19, a 2019. godine je u toj tradicionalnoj svečanosti sudjelovalo oko 4000 vojnika.

Incidencija koronavirusa u Španjolskoj pala je ispod 50 slučajeva na 100.000 ljudi 7. listopada, dosegavši prag koji ministarstvo zdravlja smatra “niskim rizikom”, prvi put u više od godinu dana. (hrt.hr)