Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Problemi s koronavirusom diljem Europe i svijeta

U Europi je pandemijom najjače pogođen istočni dio kontinenta. Najviše umrlih jučer su zabilježile Rusija, Rumunjska, Ukrajina i Bugarska, zemlje s malim udjelom potpuno cijepljenog stanovništva. Rumunjska i Bugarska na začelju su Europske unije po procijepljenosti. Izvanredno stanje je u Latviji.Sljedeća tri mjeseca bit će velik test za svakog Latvijca. Izvanredno stanje posljedica je rekordnog rasta broja novozaraženih, ali isto tako i jedne od najnižih stopa cijepljenih u Uniji. Prema novim pravilima, zaštitne maske postaju obvezne u svim javnim ustanovama, a svi zaposlenici javnog sektora moraju se cijepiti do 15. studenoga. No ima i onih koji tvrde da odluka o izvanrednom stanju nije legalna.

– Nema potrebe za takvim restrikcijama, bez obzira na zabrinutost za zdravlje svih građana i odluka o zatvaranju svih objekata ide na štetu svih zaposlenika, a osim toga, koliko znam, nije u skladu s ustavom, smatra ravnatelj Latvijske trgovinske komore Egils Baldzens.

Katastrofalno stanje u Rusiji. Broj novozaraženih i preminulih nekontrolirano raste, stanje u udaljenim ruskim regijama postaje sve teže. Bolnice su prepune, a lijekova ima sve manje, baš kao i kisika.

– Broj cijepljenih vrlo je malen, zabrinjavajuće malen i to je razlog zašto je stopa smrtnosti tako velika. Moramo motivirati ljude da se cijepe kako bi spasili živote, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrajina je na korak od potpunog zatvaranja. Zasad je najteže u Odesi, no lokalne vlasti tvrde da je sve pod kontrolom te da bi ovaj iznenadni val, ako se budu poštovala pravila ponašanja i propisane mjere, mogao bi brzo proći. No to su nade, a realnost je nešto drugo.

– Od 10 gradskih bolnica dvije su samo za covid pacijente, dobro su opremljene i spremne za sve izazove, istaknuo je ravnatelj Ureda za javno zdravstvo Odese Levon Nikogasian.

Sydney je nakon 100 dana ukinuo mjere potpunog zatvaranja. I time omogućio doslovno spajanje članova obitelji koji su bili razdvojeni. Ponovni susret ovoga bračnog para glavna je vijest u Australiji.

– Osim što mi je nedostajala kao kartaški partner, moram priznati – bilo je lijepo ponovno je držati za ruku – dobar je to osjećaj, rekao je korisnik doma za umirovljenike Phillip Mahoney.

Australija je u velikoj propagandnoj akciji cijepljenja. Dosad je cjepivo primilo 70% odraslog stanovništva, što je i razlog tako uspješne borbe protiv pandemije. (hrt)