Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U Sloveniji 1227 novozaraženih, epidemija stagnira, ali bolnice i dalje pune

U zadnja 24 sata potvrđeno je 1227 novih zaraza koronavirusom, što je 21,6 posto pozitivnih nalaza među 5686 testiranih PCR-testovima, a umrlo je pet oboljelih od Covida-19, objavila je slovenska vlada na Twitteru.

Prije sedam dana bilo je 1.208 novozaraženih, a broj novih potvrđenih slučajeva u jednom danu više manje stagnira već dva tjedna, no broj onih koji se zbog Covida-19 prijavljuju u bolnice ne smanjuje se, dok se procijepljenost povećava puževim korakom i prema zadnjim podacima iznosi 49,8 posto stanovništva koje je dobilo potrebne doze cjepiva.

Ministar zdravstva Janez Poklukar izjavio je kako se nada da će se interes za cijepljenje povećati nakon što je vlada odlučila da se, osim za izuzetne slučajeve i na pismeno izraženu želju ubuduće svi cijepe “sigurnijim” mRNA cjepivima. No, to se za sada nije dogodilo, a mediji navode da je prošlog tjedna broj cijepljenih bio najmanji od siječnja ove godine, kad cjepiva nije bilo dovoljno.

Vlada je objavila da je potrebne doze cjepiva dobilo 50 posto populacije, a jednu dozu njih 54 posto. Jednom dozom cjepiva do sada je cijepljeno i 64 posto starijih od 18 godina te 75 posto starijih od 50 godina.

U bolnicama se po podacima vlade od covida liječi 420 pacijenata, 122 od njih je na intenzivnim odjelima, a trenutno je 11.513 aktivnih slučajeva zaraze. Trenutna 14-dnevna incidencija zaraze na 100.000 stanovnika u Sloveniji pak iznosi 546, što znači da bi zemlja prema pravilima Europskog centra za kontrolu bolesti s tamno-crvene mogla prijeći u sigurniju crvenu zonu s obzirom na epidemiološku situaciju.(N1)