Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sabor o Vladinom izvješću o covidu i glavnom ravnatelju HRT-a

Hrvatski sabor će raspravljati o Vladinom Izvješću o učincima provedbe mjera tijekom epidemije covid-19 od lipnja do kraja kolovoza ove godine, a potom o prijedlogu imenovanja Roberta Šveba za glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT).Kako je navodi u izvješću o aktivnostima koje su poduzimali Vlada, Stožer i civilna zaštita radi zaštite zdravlja pučanstva, tijekom lipnja, srpnja i kolovoza u Hrvatskoj je prevladavala mirna i stabilna epidemiološka situacija, što je bilo od iznimne važnosti za turističku sezonu.

Blago pogoršanje epidemiološke situacije zabilježeno je tek krajem kolovoza , a zdravstveni sustav nastavio je s intenzivnim aktivnostima u odnosu na epidemiju, stoji u izvješću.

Osim te teme, saborski zastupnici će raspraviti prijedlog o izboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, kojeg je na ponovljenom glasovanju u srijedu podržao Odbor za informiranje, informatizaciju i medije.

Dok oporba tvrdi da je Šveb osobni izbor ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i da je u potencijalnom sukobu interesa, vladajući HDZ ističe kako je riječ o čovjeku s iskustvom, sposobnom menadžeru koji zna što je potrebno da se pruži kvalitetna javna usluga.

U oporbi tvrde i da kod natječaja za glavnog ravnatelja HRT-a nije poštovana zakonska procedura te da nisu poštovane odredbe Zakona o hrvatskim braniteljima, prema kojima u natječajima za javne ustanove prednost pri izboru, ako imaju jednake uvjete, imaju nezaposleni branitelji i članovi njihovih obitelji./hrt/