Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Za zaposlene u Italiji od danas obvezna COVID potvrda, uslijedili prosvjedi

Mjera prema kojoj svi zaposleni u Italiji moraju predočiti tzv. zelenu propusnicu kojom dokazuju da su cijepljeni, da su preboljeli COVID-19 ili da su nedavno bili negativni na koronavirus, stupila je danas na snagu. Protiv te mjere organizirano je više prosvjeda u Italiji. Mjera se odnosi na oko 23 milijuna radnika u privatnom i javnom sektoru Italije.

Kritičari te mjere tvrde da je to udar na osobne slobode, a zagovornici da mjera omogućuje daljnje ublažavanje ostalih mjera protiv COVID-a. Policija je prije tjedan dana uhitila 12 ljudi, među njima i dva lidera krajnje desne stranke, nakon što su se prosvjedi protiv spomenute mjere pretvorili u sukobe s policijom.

Vlasti kažu da će kina, kazališta i koncertne dvorane moći raditi u punom kapacitetu ako svi posjetitelji imaju tzv. zelenu propusnicu.

– Za tvrtke i zaposlenike “zelena propusnica” povećava sigurnost na radnom mjestu i jamči proizvodnju, rekao je za dpa Maurizio Stirpe, potpredsjednik udruge poslodavaca Confindustria.

Kompanije, ako ne budu svi radnici imali tzv. zelenu propusnicu, mogu biti kažnjene s do tisuću eura.

Tzv. zelena propusnica već je uvedena u nekoliko drugih sektora u Italiji, poput obrazovnog i zdravstvenog. Ukupno je 85 posto Talijana starijih od 12 godina primilo barem jednu dozu cjepiva protiv COVID-a.(hrt)