Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kriza u BiH: Državni tužitelji traže otvaranje istrage protiv Dodika

Najmanje četvero tužitelja Tužiteljstva BiH zatražilo je da se protiv člana Predsjedništva Milorada Dodika otvori istraga zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ugrožavanja ustavnog poretka države, objavili su lokalni mediji.Državni tužitelj Džermin Pašić potvrdio je da je osobno u petak inicirao pokretanje istrage no konačnu odluku o tome mora donijeti glavna tužiteljica Gordana Tadić koja se još nije očitovala.

– Reakcija Tužiteljstva BiH mora slijediti zbog postojanja osnova sumnje (u počinjenje) kaznenog djela iz Glave XVI. Kaznenog zakona BiH, kazao je Pašić za televiziju N1.

Dio Kaznenog zakona koji je spomenuo odnosi se na kaznena djela protiv integriteta BiH.

Tako je, primjerice, za djela opisana kao pokušaj umanjenja obrambene moći zemlje, propisana kazna zatvora od najmanje tri godine.

Dodik je u nizu svojih istupa ranije ovog tjedna najavio da će poduzeti korake koji bi vodili ukidanju oružanih snaga BiH, a njihovim pripadnicima zaprijetio je progonom s teritorija Republike Srpske.

Najavio je i formiranje nove vojske RS što bi prema Kaznenom zakonu BiH predstavljalo uspostavu paravojnih postrojbi za što je opet propisana kazna od najmanje pet godina zatvora.

Za napad na ustavni poredak koji bi za posljedicu imao nasilje i razaranje u BiH se može dobiti kazna od najmanje deset godina zatvora.

Inicijativu tužitelja Pašića podržali su i tužitelji Izet Odobašić, Elvira Stanojlović i Saša Sarajlić.

Dodik je ranije izrazio očekivanje da će svi Srbi koji rade u državnim insitucijama BiH koje u RS budu proglašene nezakonitima prijeći u strukture vlasti tog entiteta, a izrijekom je na to pozvao vojnike, policajce, tužitelje i suce u Sudu BiH.

No sudac tog suda Branko Perić odmah mu je poručio da na njega ne računa upozorivši kako je krajnje vrijeme da se Dodika zaustavi u njegovim napadima na državu.

– Ne vjerujem da bi se netko od sudaca i tužitelja priključio političkoj gerili koju vodi jedan političar. Mislim da pravosudni sustav treba da zaustavi ovo političko nasilje. Političari ne smiju biti izvan zakona, kazao je sudac Perić.

Sam Dodik na najavu mogućeg pokretanja istraga protiv njega te na izjave suca Perića uzvratio je konstatacijom kako su državni sud i tužiteljstvo neustavni pa ih on ne priznaje.

Dodkov savjetnik Milan Tegletija koji je ranije bio predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH s kojega je morao odstupiti zbog umiješanosti u korupciju, otišao je korak dalje kazavši da bi eventualno uhićenje njegova šefa potaknulo eskalaciju krize.

– Svaki pokušaj njegova (Dodikovog) uhićenja dok zbog posla mora boraviti u Sarajevu, bio bi teško kršenje Daytona i uvelo bi BiH u nepredvidiv razvoj događaja, kazao je Tegeltija.(N1)