Aktualno Županija

Dugoreška 137. brigada slavi: Predsjednik Milanović dodijelit će 32 odličja

Čak 5718 ljudi prošlo je kroz brigadu, a život je položilo njih 84.

Sutra predstavljanje monografije, koncert Klape sv. Juraj u utorak

Dugoreška 137. brigada HV-a i njeni pripadnici sutra i preksutra obilježit će 30 godina svog osnutka.

Ustrojena je 26. listopada 1991. s ljudstvom iz Duge Rese, Ozlja, Barilovića, Generalskog Stola, Netretića i Bosiljeva. U Domovinskom ratu štitila je prostor uz Koranu i Mrežnicu.
Kroz brigadu je tijekom Domovinskog rata prošlo 5.718 ljudi. Od toga je u ratnim djelovanjima lakše ili teže ranjeno 229, tri su stopostotna invalida, a 84 je položilo život.

Predsjednik stiže u utorak
Dvodnevna proslava je pod pokroviteljstvom predsjednika države i gradonačelnika Duge Rese, a počinje sutra u 15 sati prijemom kod gradonačelnika organiziranog za zapovjednika, roditelje, obitelji poginulih pripadnika te branitelje. Nešto kasnije bit će položeni vijenci i upaljeni lampioni na groblju u Svetom Petru, a u 18 sati u kino dvorani bit će predstavljena knjiga “Stotridesetsedma”.
Dan kasnije, na sam rođendan 137. brigade u Dugu Resu stiže predsjednik države Zoran Milanović. Sve će se odvijati na prostoru gradske vijećnice, pred samom zgradom Grada, a onda i u amfiteatru.

Predsjednik države organizirat će prijem, potom položiti vijence i upaliti lampione pred spomen pločom ispred gradske uprave u čast “slavne paursko-brajske 137.brigade”.

Predsjednik će dodjeliti u Amfiteatru odličja pripadnicima 137, a predložena su 32 odličja od razine pletera do razine Domagoja sa lentom.

Proslava 30. godišnjice osnutka 137. brigade u utorak završava koncertom Klape “Sv. Juraj” Hrvatske ratne mornarice u 17 sati u amfiteatru. (info/foto:Radio Mrežnica)