Aktualno Gastro Magazin

Rolada od bundeve

Jeste li ovaj put možda za roladu od bundeve?!

“Listopad je u znaku prekrasnih boja koje donosi jesen, a jedna od najljepših namirnica s kojom pripremam jela je bundeva. Moram priznati da mi je čak i draža u kolačima nego u slanim jelima što me poprilično iznenadilo jer sam bila skeptična prema toj ideji. No kako se kod nas održava Bundevijada, festival posvećen bundevi i jelima od bundeve, kušala sam bezbroj jela i slastica pripremljenih od bundeve i moram reći, ako još niste probali neki bundeva kolač, ne znate što propuštate. Mnogi su me tražili recept za ovaj kolač pa vam danas Gorski kotao donosi recept za ovu izvrsnu roladu od bundeve koja se brzo i lako priprema, a još brže nestane jer čak i oni sladokusci koji izbjegavaju bundevu, ostanu oduševljeni okusom ovog kolača. Ovu roladu sam pripremala za razne prigode poput Bundevijade, za goste i kao slasticu na manifestacijama kuhanja gulaša ili izložbama domaće hrane. Zbog toga se unaprijed ispričavam što fotografije nisu na nivou, naime, toliko se brzo pojede da ju jednostavno ne stignem fotografirati kako treba.” – poručuje Vanja u uvodnom dijelu svog posljednjeg gastro prijedloga.

U ovom kolaču bundeva se krije u sočnom biskvitu, a krema se priprema od krem sira, slatkog vrhnja i meda te ne sadrži dodatni šećer. Koristila sam pire pečene muškatne tikve, a dobra je i hokaido tikva jer je meso ovih vrsta aromatično i prekrasne boje. Naravno, možete koristiti bundevu koja vam je dostupna. Moj savjet je da bundevu ispečete u pećnici ( narežite na dijelove, očistite od sjemenki, pecite na 180 stupnjeva dok ne omekša pa sastružite s kore slatko meso), pire propasirajte ili izradite štapnim mikserom i tada ga koristite u jelima i kolačima. Biskvit sam pekla u limu dimenzija 28 x 40 cm pa ako ćete peći u većem, povećajte količinu sastojaka.

Sastojci za roladu od bundeve:

Za biskvit:

80 g glatkog brašna
20 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1 žličica cimeta
malo ribanog muškatnog oraščića
malo mljevenog anisa
prstohvat soli
3 jaja
120 g šećera
1 burbon vanilija šećer
150 g pirea pečene bundeve

Za kremu:

200 g krem sira (koristila sam abc)
2 dl slatkog vrhnja (mliječno vrhnje s visokim udjelom masnoće, nezaslađeno)
2 žlice meda (koristila sam Medonju, cvjetni med lokalnog opg proizvođača)

Priprema:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Lim obložite masnim papirom kojeg još malo namastite i pospite brašnom. U posudu za miksanje stavite cijela jaja i obje vrste šećera. Dobro izradite smjesu. Smjesi dodajte pire pečene bundeve i izradite u glatku masu. Sve ostale suhe sastojke pomiješajte pa pomalo dodajte u smjesu jaja, šećera i pirea bundeve miješajući dok se sve ne sjedini. Izlijte smjesu u lim obložen masnim papirom te poravnajte. Obično lupim par puta limom o podlogu da se smjesa poravna. Pecite nekih 30 min, provjerite čačkalicom je li biskvit gotov. Izvadite biskvit iz lima skupa s papirom, premjestite na čistu krpu te sve zajedno zarolajte u roladu. ostavite da se ohladi.

Za kremu izradite slatko vrhnje dok ne bude čvrsto (pazite da ga ne izradite previše jer će vam se odvojiti i zgrudati masnoća, neka bude kao za šlag), umiješajte izrađen krem sir s dvije žlice meda. Sve pomiješajte da dobijete glatku kremu.

Ohlađen biskvit odmotajte i odvojite od masnog papira. Namažite s dvije trećine kreme pa ponovo zamotajte roladu. Ostatkom kreme premažite cijeli kolač. Ukrasite ga po želji, a ja sam stavila popržene bučine sjemenke i malo ribane bijele čokolade. Kolač ohladite, ali prije posluživanja ga ostavite 10-ak min na sobnoj temperaturi. Dobar tek! (gorskikotao.com)