Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Božinović: Pojačana kontrola maski, moguće da djeca ne idu u školu oko blagdana

Danas prijepodne u Banskim dvorima članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite sastali su se s predsjednikom Vlade, Andrejem Plenkovićem.

“Analizirali smo situaciju s koronakrizom u Hrvatskoj. Brojevi rastu, i brojevi novozaraženih i hospitaliziranih. To je nešto što smo najavljivali, kad dođe jesen, kad ljudi počnu više boraviti u zatvorenom moguće je očekivati porast novozaraženih. To smo uvijek kombinirali s našim preporukama i pozivima građanima da se u što većem broju cijepe jer osim toga ne postoje neke posebne aktivnosti koje se mogu koristiti u ovoj situaciji”, poručio je Božinović.

“Oni koji su cijepljeni, ne znači da je to 100% zaštita, ali mogu učiniti najviše što nam je znanost dala kao rješenje, a to je da ublaže teže oblike”, dodao je.

Ide pojačana kontrola mjera, naročito maski u zatvorenom prostoru. Razmotrit će se škole, jer skoro četvrtina novozaraženih dolazi iz školskog sustava, da vidimo kako iskoristit nadolazeće blagdane, da se možda oko tih dana ne ide u školu, ali o tome će se još razgovarati”, najavio je ministar.

Razgovaralo se i o booster dozi cjepiva protiv covida.

“Kad je riječ o nošenju maski, tu bi trebalo i dodatno malo pooštiriti kontrolu”, rekao je.

Najavio je jače inzistiranje mjera koje su na snazi.

“Ako pitate za covid potvrde, ne razmatramo ih na način na koje se primjenjuju u Europsi s obzirom na činjenice da države koje su ih uvele nisu u nešto povoljnijoj epidemiološkoj situaciji”, kazao je Božinović.

“Najvažnije što moramo shvatiti je da ako držimo distancu, nosimo maske u zatvorenom, klonimo se velikih okupljanja gdje ne znate s kim ste u društvu, ako se navečer malo opusti društvo – to su sve situacije u kojima se moćete zaraziti”, naglasio je.

Ministar je dodao da je “najbolja obrana pridržavanje epidemioloških mjera”.

Uskoro opširnije…(N1)