Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Prijeti li Austriji potpuni lockdown za necijepljene osobe?

Sve više zaraženih koronavirusom u posljednje vrijeme bilježi i Austrija. U zemlji sa 62 posto potpuno cijepljenih građana, daljnji rast novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih osoba pokušava se zaustaviti postrožavanjem mjera. Novinarka 24 sata Aurora Weiss, koja se nalazi u Beču kazala je za HTV-ovu emisiju “Studio 4” kako osobe koje su cijepljenje ili su preboljele COVID-19, te koje su testirane mogu sudjelovati u svakodnevnim aktivnostima. Dodala je kako osobe koje se nisu cijepile ili koje nisu preboljele koronavirus, moraju se svakodnevno testirati, jer testovi vrijede samo 24 sata. To se odnosi i za osobe koje idu na posao.

Time se želi povećati broj cijepljenih osoba, kako bi ove zime rasteretili krevete intenzivnog odjela u bolnicama. Vlada je najavila ako kapacitet kreveta prijeđe brojku od šest stotina, u tom slučaju nastupa potpuni lockdown za necijepljene osobe.

– To bi značilo da osobe koje nisu cijepljenje ne bi mogle sudjelovati u svakodnevnim aktivnostima, da bi za njih vrijedio “home office” i samo bi mogle otići u samoposlugu. Međutim, ta odluka donijela je mnoga pitanja, tko će kontrolirati osobe koje su cijepljenje a koje nisu na ulicama, rekla je Weiss.

Naglasila je da je više od sedamdeset posto građana Austrije primilo barem jednu dozu cjepiva, no, neki građani ipak ne vjeruju u pandemiju.

Brojevi zaraženih u Austriji sve više rastu, ali građani su vrlo poslušni i slušaju upute za razliku od građana Hrvatske.

Osobe koje imaju COVID potvrde, odnosno osobe koje su cijepljene ili koje su preboljele koronavirus mogu posjećivati iza 20 sati restorane, kina i ostala društvena događanja.

U Austriji se pojavio i delta plus soj, te se stoga i pogoršava epidemiološka situacija.(hrt)