Aktualno OG sada Ogulin

I u Ogulinu raste zanimanje za cijepljenje protiv COVID-a

U ogulinskom Domu zdravlja, od kraja lipnja, se kontinuirano provodi akcija cijepljenja protiv bolesti COVID-19 bez prethodne najave.

Akcija se, podsjećamo, odvija svake srijede u vremenu od 12 do 14 sati. Prema riječima ravnateljice Zlate Kurelac, u sklopu ove kampanje cijepljenja, do 3. studenog su utrošene ukupno 982 doze cjepiva. Od tog broja 646 doza utrošeno je za 1. fazu cijepljenja, a 336 na 2. fazu cijepljenja.

S obzirom da posljednjih dana u Hrvatskoj bilježimo značajan porast broja novooboljelih osoba od koronavirusa, zamijećen je i porast zanimanja građana za cijepljenje. Potvrdila je to, u javljanju za Radio Ogulin, ravnateljica Kurelac, te istakla kako je tijekom posljednje akcije, 3. studenog, cijepljeno 88 osoba. Za usporedbu, tijekom cijelog listopada se po akciji obično cijepilo od 45 do 50 soba.

Što se tiče cijepljenja 3., odnosno “booster”, dozom, u ogulinskom Domu zdravlja se ono provodi na način da se primjenjuje kod obiteljskih liječnika, koji su pobliže upoznati sa zdravstvenim stanjem svojih pacijenata.

Inače, u Domu zdravlja se i dalje vrši brzo antigensko testiranje građana na koronavirus. Kako rastu brojke, tako se povećava i broj dnevnih testiranja, ali i pozitivnih osoba. Ovog jutra, (4. studenog), prema riječima Zlate Kurelac, na brzom testiranju zabilježeno je 8 novopozitivnih osoba. Brza testiranja se, podsjećamo, provode radnim danom od 7, a subotom od 8 sati. Ukoliko imate simptome morate se najprije javiti svom liječniku obiteljske medicine, koji će vas najaviti za brzo testiranje. Obzirom da epidemiološka slika u Hrvatskoj nije sjajna, ravnateljica ogulinskog Doma zdravlja pozvala je još jednom sugrađane na cijepljenje, ali i na pridržavanje epidemioloških mjera.

Dodajmo ovome, da je u ordinacijama obiteljske medicine na našem području, tijekom proteklog tjedna, započela i akcija cijepljenja protiv sezonske gripe.