Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

“Cjepivo protiv covida sigurnije je od onog kojim smo se cijepili kao djeca”

O razvoju i učinkovitosti antivirusnih lijekova, ponajprije u borbi protiv covida, govorio je internist i klinički farmakolog Igor Francetić.Je li najava dolaska Merckova i Pfizerova lijeka zapravo nekakav dašak optimizma?

“Svakako dašak optimizma, ali daleko od toga da to može zamijeniti cjepivo. Narodski bi to mogli usporediti kao “bolje imati vrapca u ruci, nego goluba na grani”. Problem s ovim lijekovima će vjerojatno biti to da će, recimo, djelotvornost ovog Merckovog lijeka biti dokazana u lakšem ili blagom obliku covida. Svaki pozitivni pacijent trebao bi dobiti lijek, veliki broj ljudi trebao bi dobiti taj lijek, pitanje je hoće li on biti dostupan i koja će si zemlja ili sustav moći omogućiti takav trošak”, ističe internist i klinički farmakolog s Medicinskog fakulteta u Zagrebu Igor Francetić za HTV. Dodaje da je učinkovitost lijeka oko 50% i da je lijek ispitivan kod težih oblika bolesti, gdje je pokazao slabu učinkovitost. Tako slabu da je ispitivanje prekinuto.

Nema niti lijeka, niti cjepiva niti medicinskog postupka bez rizika ili nuspojava, to je sve valjanje koristi i štete.

“Što je teža bolest, spremni smo prihvatiti teže nuspojave, ali jasno je da lijekovi i cjepiva imaju svoje nuspojave”, ističe Francetić.

“Ovo je cjepivo, čini se, puno sigurnije od cjepiva s kojima smo se cijepili kao djeca. Možda neka od starih cjepiva niti ne bi bila registrirana da su podvrgnuta strogoj kontroli legislaciji i strogim postupcima oko stavljanja u promet.

“S ovim brojem zaraženih zdravstveni sustav je izrazito napet. Čin cijepljenja je dokaz zajedništva, brige o sebi i o drugima”, zaključuje Francetić.(N1)