Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U poplavama u Kanadi poginula jedna osoba, dvije nestale

Iz vancouverske luke, najveće u Kanadi, priopćili su da su svi željeznički prilazi luci poplavljene, dok je u klizištima istočno od luke jedna osoba poginula, a dvije su nestale.“Sav željeznički promet u vancouversku luku i iz nje je prekinut zbog poplava u unutrašnjosti British Columbije”, rekao je glasngovornik luke Matti Polychronis.

Najmanje je jedna osoba poginula u klizištu na autocesti 99 u blizini Pembertona oko 160 kilometara sjeveroistočno od Vancouvera.

Spasilačke ekipe pretražuju područje u potrazi za preživjelima i ozlijeđenima.

Kroz vancouversku luku svake godine prođe tereta u vrijednosti od 440 milijuna dolara, od automobila do osnovnih potrepština.

Zbog poplava izazvanih dvodnevnim pljuskovima privremeno je prekinut transport pšenice i uljane repice iz Kanade, jednoga od najvećih svjetskih izvoznika žitarica.

Tvrtka Enbridge Inc zbog poplava je iz opreza zatvorila i dio plinovoda, a zbog oluja je zatvoren i naftovod Trans Mountain, kojim se od Alberte do pacifičke obale doprema 300 tisuća barela nafte na dan.

I tvrtka Teck Resources Limited priopćila je da je zbog poplava poremećena dostava bakra i ugljena do izvoznih terminala.

Južno od British Columbije, u državi Washington u Sjedinjenim Državama zbog jakih kiša evakuirano je stanovništvo i prekinuta je opskrba električnom energijom 150 tisuća domaćinstava.

U nekim dijelovima British Columbije u nedjelju je palo 20 cm kiše, koliko obično padne u mjesec dana.(N1)