Aktualno Gastro Magazin

Tripice

Volite li tripice? Ako da, onda je ovaj recept upravo za vas!

Vanja, autorica gastro bloga Gorski kotao, u svom novom gastro prijedlogu uvodno kaže: “Još nisam srela osobu koja na spomen tripica ili fileka nema snažnu reakciju, bilo da je to obožavanje ili zgražanje. To je jelo koje se ili obožava ili kategorički ne voli. Tripice, vampi, škembići, fileki su jelo koje se priprema od očišćenog želuca i samim time spadaju u ona jela koja smatramo iznutricama. Zbog toga postoje tabori za ili protiv tripica, a postoje čak i klubovi obožavatelja ovog kontroverznog jela. Sama spadam u onu kategoriju ljudi koji su se dugo opirali uopće kušati, a jednom kada sam ih pripremila i probala, pale su sve obrane i sada mogu reći da ih rado kuham i jedem. Još nisam probala janjeće, ali juneće su mi jako ukusne pa ću vam danas napisati recept za juneće špek fileke. Recept za fileke se nalazi i u staroj bilježnici, a ja ih pripremam po spoju tog recepta te recepta poznatog goranskog kuhara Borisa Kauzlarića iz gostionice Kauzlarićevi dvori u Delnicama. Jelo je pikantno, aromatično te spada u klasiku domaćih jela i kulinarstva. Ako kupite već očišćene i prokuhane tripice, jelo je gotovo za čas. Uz ovako pripremljene tripice poslužim kockice kuhanog krumpira te ribani parmezan.
Za svoje jelo sam koristila juneće, već prokuhane i narezane tripice, juneći temeljac, domaći dimljeni špek te začine poput lovora i čili papričice.”.

Sastojci za tripice (za 2 osobe):

500 g junećih tripica (očišćenih, prokuhanih i narezanih)
1 žlica svinjske masti
50 g nasjeckanog suhog dimljenog špeka
3 srednje glavice luka
3 režnja češnjaka
300 ml junećeg temeljca
200 ml bijelog vina
100 ml pasirane rajčice
1 žličica slatke mljevene paprike (stavila sam dimljenu)
2 lovorova lista
malo ljute čili papričice
sol i papar
1 žlica krušnih mrvica

Priprema:

U zagrijanu posudu stavite nasjeckan špek pa kad postane staklast, dodajte žlicu masti (ako je špek pustio puno masnoće, dodajte samo pola žlice masti). Na vruću masnoću dodajte sitno nasjeckan luk i popržite dok ne požuti. Dodajte mljevenu papriku i list lovora, žlicu krušnih mrvica te protisnuti češnjak. Promiješajte i kada osjetite miris češnjaka, zalijte s bijelim vinom. Kada se vino reducira i ispari alkohol, dodajte tripice i sve dobro promiješajte da se tripice oblože. Podlijte temeljcem, dodajte pasiranu rajčicu i čili papričicu pa pustite da kuha nekih 30 do 40 min. Pri kraju kuhanja začinite solju i paprom te dodajte sjeckani peršin. Najbolje ih je ostaviti da malo odstoje i da se okusi prožmu. Pri posluživanju možete dodati kuhani krumpir i ribani parmezan koji će dati poseban okus ovom jelu.
Dobar tek! (gorskikotao.com)