Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Tužba protiv Možemo zbog prevelikog broja žena na izbornoj listi

Na Općinskom sudu u Osijeku održano je ročište vezano za tužbu Republike Hrvatske protiv platforme Možemo! zbog prevelikog broja žena na listi na izborima za osječko Gradsko vijeće u svibnju. Sud je prihvatio prijedlog političke platforme Možemo! te je zatražio mišljenje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, pa će biti održano još jedno ročište.

Iz platforme Možemo! u svom su očitovanju upozorili na, kako tvrde, nelogičnosti zakona u podzastupljenosti žena na kandidacijskim listama, kao i u podzastupljenosti žena u tijelima političke reprezentacije.

– Na kraju krajeva možemo vidjeti što su bili rezultati ovih izbora Zakon o ravnopravnosti spolova. Propisao je da se u tri izborna ciklusa primjenom ovih kvota treba postići puna jednakost. Prošla su tri izborna ciklusa ne da nemamo punu jednakost nego na svim razinama uključujući vijeće Grada Osijeka je podzastupljenost žena još uvijek toliko velika da je na razini između 20 i 25% zastupljenosti. Dakle nije postignuta stvarna jednakost, rekla je Sandra Benčić, Možemo.(hrt)