Hrvatska Hrvatska i svijet

Voditelj Kriznog stožera KB Dubrava: Strah me brojki narednih dana

Prof. dr, sc. Bruno Baršić, voditelj Kriznog stožera KB Dubrava, kaže da je situacija u toj zagrebačkoj bolnici “vrlo napregnuta” te da im je osnovni problem manjak kadrova, a izrazio je i strah od brojeva novooboljelih u drugoj polovici ovoga tjedna.
“Mi radimo na gornjoj razini podnošljivosti. 35 bolesnika je na mehaničkoj ventilaciji, oko 150 hospitaliziranih, blizu 30 na high flow protocima, intenzivnijoj oksigenaciji… Svaki dan je prebrojavanje mjesta, strah hoćemo li imati gdje primiti”, rekao je Baršić HRT-u.

Dodao je da se od srijede elektivni program smanjuje na minimum.

“Naravno da će drugi bolesnici osjetiti, nažalost, te posljedice, ali mi jednostavno nemamo ljudi za raditi na svim tim radnim mjestima koja bi trebalo raditi. Naš osnovni problem je manjak kadrova, i sestara i liječnik”, rekao je Baršić.

Jesmo li sada na vrhuncu ili će brojke i dalje rasti?
“U sljedećih sedam dana očekivali smo da ćemo početi padati s brojevima hospitalizacija”, rekao je Baršić.

“Vrhunac je trebao biti sutrašnji dan i očekivali smo da ćemo početi padati s tim brojem. Nažalost, bojim se da smo doživjeli boosteriranje epidemije i strah me je brojaka koje ćemo vidjeti u četvrtak, petak, subotu, dakle, u drugoj polovini tjedna”, dodao je, pojasnivši da misli na broj novooboljelih. (N1)