Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Štrajk rudara u BiH, traže plaću od 1000 KM: “Ginuli smo u ratu, ginemo u miru”

Rudari svih rudnika ugljena u Federaciji BiH u utorak su obustavili rad, a njihovi predstavnici stigli su u Sarajevo na prosvjedni skup pred sjedištem entitetske vlade kako bi zatražili povećanje plaća te smjenu direktora tih rudnika.
Nezadovoljni pravilnicima o plaćama i radnom učinku, rudari sedam rudnika u Federaciji BiH koji posluju u okviru federalne “Elektroprivrede” stigli su jutros u Sarajevo.

  • Nećemo raditi za plaću od 500 maraka! Ginuli smo u ratu, ginemo u miru, ginemo i sada, rekao je Abdel Fazlić, zamjenik predsjednika Sindikata radnika rudara FBIH.

Stotine rudara okupljenih ispred zgrade vlade Federacije Bosne i Hercegovine traže ukidanje spornih pravilnika, ali i smjenu generalnog direktora federalne “Elektroprivrede” te direktora svih rudnika ugljena u sastavu tog javnog poduzeća.

  • Mi ne idemo odavde. Proizvodnja u svih sedam rudnika u sastavu koncerna od jutros je zaustavljena i ovo je sada problem Elektroprivrede i menadžmenta rudnika i vlade Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudara FBiH.

Rudari traže minimalnu plaće od 1000 konvertibilnih maraka – 4000 kuna, ističu da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

  • Nećemo prihvatiti Pravilnik o radnom učinku koji je robovlasnički! Uvedi ga u Elektroprivredu, u vladu, uvedi ga u općinu, uzet ćemo ga i mi!, poručio je Husić.

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, iako se nije htio sastati s prosvjednicima, ipak poručuje kako s rudarima treba sjesti i razgovarati te naći rješenje koje neće biti na njihovu štetu.

Policija je tijekom dana potvrdila da rudari imaju odobrenje za prosvjed i mirno razilaženje do 18 sati. Nakon toga, dodaju, sve je u rukama Kantona Sarajevo koji treba preuzeti odgovornost i raščistiti blokiranu prometnicu.

  • Mi smo naučili raditi i u gorim uvjetima, 700 metara ispod zemlje, ovo je nama dobro, rekao je rudar rudnika “Dubrave” Almir Mandžuka.

Najmanje 500 rudara odlučilo je, usprkos niskim, smrzavajućim temperaturama, ostati i tijekom noći na platou ispred zgrade federalne Vlade Bosne i Hercegovine. Građani Sarajeva donose im hranu i čajeve. (hrt.hr)