Aktualno OG sada Ogulin

Blagdan je Svete Katarine – svim Katarinama, Katama, Kajama… sretan imendan

Blagdan Svete Katarine (25. studenoga), u narodu od milja zvane “Sveta Kata” smatrao se prvim neslužbenim početkom zime, o čemu svjedoči i opće poznata uzrečica “Sveta Kata, snijeg na vrata!” Osim toga, kao blagdan bio je značajan i po tome što su ga smatrali zadnjim danom prije početka adventa, razdoblja u kojem počinje božićna priprava koja traje točno mjesec dana. Od ovoga blagdana do Božića nema više vjenčanja i većih proslava, uz što postoji i izreka: “Sveta Kata zatvara vrata”. Zbog toga su se neposredno prije, ali i na sam dan Svete Katarine održavala brojna vjenčanja .
Sveta Kata je je i blagdan koji nagovještava hladnije dane i snijeg pa pučki meteorolog uz taj blagdan veže izreku “Sveta Kata, snijeg na vrata”.

Sv. Katu danas slave kao zaštitnicu djevojaka, djevica, dojilja, filozofa, znanstvenika, učitelja i učenika, teologa, zanatlija i svih zanimanja koji se bave kotačima.

I dok je Sveta Kata tu, snijega još nema. Jutro u Ogulinu protječe uz oblaćno i prohladno vrijeme i temperaturu od 5 stupnja Celzija. Snijega još nema ni u prognozi, ali bi zato moglo biti kiše.