Aktualno OG sada Ogulin

“U njenim cipelama”

Udruga žena Ogulin i Pučko otvoreno učilište Ogulin u ime Inicijative za borbu protiv nasilja Ogulin na Trgu Petra Stipetića obilježili su 25. studeni, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
Zašto crvene cipele?
Crvena boja je boja ljubavi i strasti a s druge strane to je i boja krvi i nasilja. Prazne cipele predstavljaju žene ubijene ili izložene zlostavljanju ali i put kojim žrtve mogu krenuti prema izlazu iz zlostavljanja.
Ideja o korištenju crvenih cipela kao simbola zlostavljanih i ubijenih žena potječe iz 2009. kada je meksička umjetnica Eline Chauvet postavljanjem parova crvenih cipela na ulice i trgove meksičkog grada Ciudad Juareza željela upozoriti javnost na otimanje i ubijanje žena u njihovom gradu i u cijelom Meksiku. Ideja je poprimila međunarodni karakter pa se tako diljem svijeta postavljanjem parova crvenih cipela na ulice i trgove obilježavaju dani borbe protiv nasilja nad ženama.

Inicijativa za borbu protiv nasilja Ogulin je pokrenuta 2019. godine od strane Ženske udruge Katarine Josipdol, a istoj su se priključili Udruga žena Ogulin, Ženska akcija Saborsko, Zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinski Ogulin i Forum žena SDP-a i Pučkom otvoreno učilište Ogulin jer žele na ovaj način želi potaknuti svijest javnosti o postojanju nasilja u našem društvu te potrebi za borbom protiv nasilja bilo kog oblika.
Prema statistikama:
– svaka treća žena zlostavljana je u bračnoj zajednici
– u Hrvatskoj godišnje 22-45 žena ubijeno je od ruke sadašnjeg ili bivšeg partnera
– u posljednjih 16 godina u Hrvatskoj je tako ubijeno 34
– na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15-20 neprijavljenih zbog straha ili srama žrtve
– više od 90 % obiteljskog i seksualnog nasilja počinjeno je nad ženama.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama se odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. obilježava 25. studenog. Na taj dan su 1960.godine po naredbi diktatora Dominikanske Republike Rafaela Truilla brutalno ubijene sestre Mirabal, aktivistice u borbi za demokraciju. Sestre Patria,Minerva i Maria Teresa Mirabal bile su zajedno sa svojim supruzima članice skupine “Mariposas” koja je planirala rušenje režima diktatora Truilla. 5. studenog 1960. godine kada su se automobilom vraćale iz posjeta svojim supruzima u zatvoru presreli su ih pripadnici Truillove tajne policije, brutalno pretukli i zadavili te zajedno s automobilom bacili u provaliju da bi prikrili zločin. Sestre Mirabal predstavljaju danas u Dominikanskoj Republici simbol otpora diktaturi ali i simbol feminističkog otpora.