Aktualno OG sada Ogulin

Županijska skupština zasjedat će “online”. Oporba bila protiv jer su važne teme na redu – proračun i financije ŽUC-a

Iako nije dobro biti satima pred ekranima jer šteti vidu, vijećnici skupštine Karlovačke županije ovaj petak “sastančit” će i zasjedati online.

Čak 19 točaka dnevnog reda i prije toga aktualni sat prikovat će vijećnike za ekrane, a koliko će to biti efikasno i napeto, teško je za reći.

Dio oporbe bio je protiv toga, otkriva županijska vijećnica SDP-a Ivana Salopek Šumonja.

– Prezentirano nam je da bi sjednica u petak bila online, a kad smo tražili razloge, predsjednik skupštine pozvao se na odluku Stožera Karlovačke županije koju potpisuje zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar, a koja je ujedno i načelnica Stožera, kaže Salopek Šumonja. Tu se sugerira da se skupština održi, a s obzirom na epidemiološku situaciju, online, ali i sjednice radnih tijela.Nema dvojbe da oporba uvažava podatak o broju zaraženih i epidemiološkoj situaciji u cijeloj zemlji, no smatraju da se svaki dan održavaju skupovi na kojima sudjeluju deseci tisuća ljudi. – I same mjere koje se mogu konkretno u prostoru sjednice primjeniti su dovoljne i adekvatne, svi smo na distanci, nosimo maske, mjeri nam se temperatura, a i dozvoljeni broj od 50 ljudi u prostoru, mislim da postoje svi uvjeti za održavanje sjednice uživo.

Proračun, financijski plan ŽUC-a, na dnevnom redu
-U ovom slučaju radi se o važnim točkama koje su na redu, kao što je proračun, zanimljiva je i ona financijskog plana Županijske uprave za ceste, ima još važnih točaka o kojima je lakše raspravljati uživo, kaže Salopek Šumonja.

Odaje da je postojala i mogućnost skidanja aktualnog sata iz dnevnog reda čemu su se protivili. -Dali su prijedlog da maknemo aktualac jer imamo 19 točaka dnevnog reda, naravno da smo rekli da smo protiv jer nam je to jedina prilika da postavimo pitanja i dobijemo odgovore.

Misli li, stoga, da se iza odluke o online sjednici ne kriju samo epidemiološke mjere, vijećnica odgovara: – Smatram da se sve epidemiološke mjere mogu u potpunosti ispoštovati. Imamo 38 vijećnika, još 12 ih može biti u istoj prostoriji, nitko nije zajedno, izvjestitelji su i dosad dolazili iz drugih prostorija. Da li je ovo potez kojim županija nas želi onemogućiti u radu, pitanje je koje treba postaviti njima. Naravno da će se opravdavati epidemiološkom situacijom za koju smo svi svjesni da nije sjajna, zaključuje.

Inače, danas primjerice, uživo zasjeda hrvatski Sabor, a zastupnici su u dvorani s maskama i na distanci. Neki koji nemaju covid potvrde ili su u izolaciji, sudjeluju uključivanjem online. /radio-mreznica/