Aktualno Gastro Magazin

Varivo od hokaido tikve i ječma

Danas iz Gorskog kotla donosimo recept za varivo koje lijepo izgleda, a k tome je i vrlo ukusno te zdravo.

Vanja, autroica Gorskog kotla, kaže kako su joj ovog ljeta hokaido tikve baš lijepo rodile, pa ih je maksimalno iskoristila u kuhinji. “Bilo je tu kiflica, rolada, keksića, namaza, pogača i buhtli, sve od pečene hokaido tikve koja se pokazala kao super namirnica. Osim u slatka, tikve volim staviti i u slana jela poput juha, variva i slanih kruhova i pogača. A pošto su nam stigli tmurni, prohladni i kišni dani, ovakva variva su prava riznica okrjepe, dobrog raspoloženja i zdravlja. Tako je nastalo i ovo varivo. Tmuran i hladan dan, puno posla u školi, umor i loše raspoloženje odlučila sam izliječiti toplim varivom žarke boje i punog okusa. Hokaido tikve baš volim jer su predivne narančaste boje, mirisnog i aromatičnog mesa, okusa nalik kestenu, a mogu se jesti skupa s korom jer ona kuhanjem i pečenjem omekša. Varivo sam obogatila poprženim dimljenim lungićem, slanutkom i čili papričicom jer volim pikantnost i ljutinu. Naravno, možete pripremati i vege varijantu pa izostavite meso i mesni temeljac koji sam koristila.

Za pripremu variva vam neće trebati puno vremena, tek koliko je potrebno da se ječam skuha. Koristila sam slanutak iz konzerve, mesni temeljac kojeg uvijek imam zaleđenog te maslac koji je dao kremoznost i zaokružio priču. Ukoliko ne volite ljutinu, možete izostaviti ljute čili papričice. Količinu sastojaka prilagodite jer sam ja pripremala jelo za jednu osobu. Mene je ovo jelo ugrijalo, zasitilo i usrećilo, a to potvrđuje i moja prijateljica koja kaže da su njeni ukućani oduševljeno ispraznili lonac ovog variva.” – poručuje Vanja.

Sastojci za varivo od hokaido tikve i ječma ( za 1 osobu) :

1 žlica ulja
50 g suhog, dimljenog lungića (može i neko drugo suho meso, šunka ili panceta)
1 manji luk
70 g ječma
80-100 g hokaido tikve (s korom)
1 žličica balsamičkog octa
200-300 ml temeljca
3-4 žlice slanutka iz konzerve
50 g maslaca
malo ljute čili papričice (koristila sam suhu)
sol i papr
popržene sjemenke bundeve

Priprema:

Hokaido tikvu operite, prepolovite i očistite od sjemenki. Nije potrebno guliti koru jer ona potpuno omekša kuhanjem, a tikva zadrži lijepu boju. Nasjeckajte na kockice količinu koja vam je dovoljna za ovo jelo, a ostatak možete zalediti ili ispeći u pećnici pa napraviti pire za pripremu nekog drugog jela. U posudi za kuhanje zagrijte masnoću pa lagano popržite nasjeckano suho meso. Dodajte sitno nasjeckani luk i pržite dok se ne zažuti. Dodajte ječam pa sve skupa popržite cijelo vrijeme miješajući. Kada se ječam malo popržio i upio okuse, dodajte nasjeckanu tikvu pa sve zalijte temeljcem. Ukoliko je potrebno, dodajte i malo vode. Dodajte žličicu balsamičkog octa. Kuhajte na laganoj vatri i povremeno promiješajte. Kada ječam omekša, dodajte slanutak iz konzerve. Neka sve još malo prokuha pa začinite maslacem, solju, paprom i čili papričicom. Tako kuhano varivo ostavite da malo stoji, nekih 10 min da se okusi prožmu. Za to vrijeme popržite bučine sjemenke ili kruščiće koje ćete poslužiti uz jelo. Možete staviti i malo pržene slanine na vrh. Dobar tek! (gorskikotao.com)